Лазер проти снайпера: протидія сучасним лазерним детекторам оптичних приладів

Ukrainian Military Pages

Українські снайпери своїми влучними та результативними пострілами дуже дошкуляють окупантам та колаборантам на сході України. Не дивно, що з того боку активізувались заходи з протидії українським снайперам.

Останнім часом серед снайперів почастішали розмови про лазерну зброю. На передовій вже зафіксовано кілька випадків, коли снайпери сліпли на робоче око внаслідок нанесеного по ньому лазерного удару - просто через оптичний приціл.

Також стали дуже поширені ситуації, коли снайперів на позиціях швидко виявляють за допомогою портативних лазерних детекторів, і наносять удар за допомогою традиційних засобів вогневого ураження - міномети, гранатомети, крупнокаліберні кулемети, ПТУРи тощо.

Як уберегтися? Питання дійсно непросте, але важливе. Для початку давайте розбиратись, із чим саме ми маємо справу.

Оптичний приціл через велику лінзу свого об'єктиву може давати відблиск від сонця, який буде видно на кілька кілометрів. Про це відомо усім, навіть початківцям. Але важливо розуміти, що подібний відблиск від прицілу можна побачити не лише за допомогою сонця. Замість нього можна використати... лазерний промінь!

Принцип дії таких пристроїв побудовано на використанні фізичного ефекту світлоповернення, який полягає у властивості оптичних систем відображати зондуюче випромінювання у зворотньому напрямку під кутом, близьким до кута падіння.

Лазерні детектори оптичних систем працюють в інфрачервоному діапазону, і ловлять відблиск зондуючого променя від лінзи оптичного прицілу чи іншого оптичного приладу. Вони бувають досить різні: найкомпактніші моделі за габаритами нагадують бінокль чи лазерний далекомір, і сканування ними відбувається у ручному режимі. Більш складні мобільні лазерні радари мають систему розгортки променя, і здатні автоматично сканувати заданий сектор простору - приблизно так само, як і звичайний радар.

Нарешті, найпотужніші та найсучасніші системи лазерної зброї, окрім модулю детектора, оснащені ще й бойовим лазером, який здатен засліпити та вивести з ладу оптико-електронні прилади або самого снайпера після того, як вони будуть знайдені лазерним радаром-детектором.

Ось тут можна ознайомитись із чималеньким, але неповним списком російських лазерних систем протидії снайперам.

Серед російських військових бойових лазерів досить відомі експериментальні системи 1К11 "Стилет", 1К17 "Сжатие" та їх нащадки: 1ПН47 та інші мобільні пристрої.

Ukrainian Military Pages 1К17 "Сжатие" важко не помітити. Але сучасні мобільні бойові лазерні комплекси значно компактніші та більш портативні

Розробляє ці системи НВО "Астрофизика" та інші КБ. З півроку тому у пресі стало відомо про польові випробування росіянами мобільного лазерного комплексу (МЛК) наступного покоління. Не виключено, що частина цих випробувань проходить саме в окремих регіонах Донецької та Луганської областей.

Ukrainian Military Pages ПАПВ, 1ПН47 - цей лазерний прилад розвідки та протидії оптичним пристроям знаходиться на озброєнні російської армії і доволі ефективний

Саме бойове застосування лазерів викликає зараз найбільше розмов, дискусій, та пошуків рецептів того, як від нього уберегтися. Дійсно, фотографії оптичних прицілів, в яких на лінзах лишився слід від удару бойовим лазером, спочатку вражають уяву. Але ми б хотіли зауважити, що найголовніше для снайпера - вберегтися від виявлення, тобто від лазерного детектора! Тому що якщо позицію снайпера буде виявлено, то його буде порівняно неважко вразити і традиційними засобами вогневого ураження. І для цього не потрібен бойовий лазер. Достатньо буде і добре пристріляного міномета чи гранатомета...

Пам'ятайте, головне для снайпера - скритність і непомітність. Тому найважливіше питання - як уникнути лазерної засвітки? Як захиститись від зондування лазерним променем?

Ukrainian Military Pages
Слід на лінзах оптичного прицілу від використання бойового засліплюючого лазера

Для початку нагадаємо, що за статутом, окрім основної позиції, снайпер обов'язково повинен мати запасну, та кілька хибних, призначених для дезінформації противника. От саме над хибними позиціями доведеться попрацювати. На них потрібно вдумливо розмістити різноманітний лом оптичних приладів - старі поламані приціли, труби, біноклі, об'єктиви фотоапаратів тощо. Бажано тримати усе це чимось прикритим, і відкривати у якийсь певний час після зайняття основної позиції.

Треба бути готовим до того, що після відкриття оптики та її детектування противником "прилетіти" з того боку може секунд через 15-30, а то й швидше. Але саме велика кількість спрямованих на ворога лінз в районі роботи снайпера відіб'є у противника бажання намагатись подавити їх усі вогнем - бо це одразу викличе зворотній вогонь у відповідь.

Окремо наголошуємо, що прості уламки скла чи дзеркала лазерні детектори вміють одразу відфільтровувати. Потрібні саме складні оптичні системи із кількох лінз, що розташовані на одній оптичній осі! Найкращий варіант - дешеві китайські оптичні приціли, які усе одно більше ні до чого не придатні. То ж нехай хоча б попрацюють як хибні цілі.

Ukrainian Military Pages
Один із цікавих механічних пристроїв захисту оптичного прицілу від засікання. Невеликої щілини буде достатньо, щоб добре бачити ціль

Тепер щодо захисту основної робочої оптики снайпера. Для початку радимо завжди використовувати механічні засоби звуження кута відблиску променя.

Сотові бленди є обов'язковими для застосування на оптичних приладах в умовах бойових дій! Довжина однієї соти повинна на порядок перевищувати її діаметр. Поверхня сотових трубок має бути зачорнена, для зменшення перевідбиття світлових променів. Для більш надійного звуження кута відблиску можна встановити одразу кілька сотових бленд підряд - кількість залежить від їх оптичних якостей. Найкращі робить Tenebraex, але і китайські також працюють.

Якщо немає сотової бленди, використовуйте трубчасту, але модифікуйте її. Відомий рецепт - чорні трубочки для коктейлів, які щільно вкладають у трубчасту бленду. Виходить щось подібне до сотової бленди, але значно доступніше.

Ukrainian Military Pages Сотова бленда - обов'язковий атрибут оптичного прицілу та будь-якого іншого оптичного приладу у бойових умовах

На крайній випадок, коли під рукою нема майже нічого, то можна просто діафрагмувати об'єктив - закрити трубчасту бленду кришкою, і зробити в ній отвір невеликого діаметру, бажано неправильної форми.

Ukrainian Military Pages
Одні з найкращих сотових бленд виробляє Tenebraex.

Абсолютно зрозуміло, що якість зображення та кількість світла, що потрапляють до прицілу, значно зменшаться. Але краще погана картинка у прицілі, аніж бути виявленим ворогом!

Оптичні засоби. До оптичних відносяться світлофільтри, які поглинають, блокують або розсіюють інфрачервоний спектр, бо саме у ньому працюють лазерні детектори оптичних приладів.

Не плутайте такі фільтри із ІЧ-фільтрами, які пропускають лише ІЧ-спектр! Розрізнити їх просто - потрібні нам фільтри є абсолютно прозорими у видимому спектрі. Вони носять назву IR-Cut, і виробляються у різних діаметрах багатьма виробниками оптичних фільтрів - Hoya, Schneider, GSO, ZWO та ще безліч.

Ukrainian Military Pages
Спеціалізований фільтр, що розсіює ІЧ-випромінювання і робить снайпера непомітним для зондуючого обладнання.

Основна порада - такий фільтр варто ставити на оптичний приціл між лінзою та блендою. Адже він відбиває ІЧ-промені, працюючи як дзеркало. Тому оцей кут відбиття потрібно зменшувати усіма можливими засобами - зокрема, трубчастими блендами, як описано вище.

Сподіваємось, досить очевидно, що встановлювати IR-Cut фільтр на тепловізор не має сенсу - цей варіант захисту для них не годиться. А видно їх в лазерний детектор, на жаль, досить добре. Але захистити тепловізор можна! Перекрийте його об'єктив поліетиленовою плівкою, або навіть просто старим зім'ятим целофановим пакетом. На якість картинки це майже не вплине, але детектуватись такий тепловізор буде значно слабше.

Що робити із засобами спостереження - трубами, біноклями тощо? Власне, те ж саме - розташовувати велику кількість хибних цілей, звужувати кут огляду, використовувати світлофільтри та бленди. У районі, де зафіксовані випадки застосування бойових лазерів, не користуватись оптичними приладами довше кількох секунд. Задіяти цифрові відеокамери та фотоапарати - навіть якщо бойовий лазер пошкодить техніку, на оператора це вплине. Також можна задіяти електронні приціли як основні на снайперських гвинтівках - це також дозволить вберегти зір стрільця.

Ukrainian Military Pages Цей світлофільтр не пропустить ІЧ-промінь зондуючого лазера до лінз вашого прицілу, але буде працювати як дзеркало. Застосовувати після сотової бленди!

Ну і нарешті, як можна виявити та знешкодити лазерний детектор на полі бою? Для початку потрібно знати, як він виглядає. Зондуючий промінь деяких приладів буде добре видно у прилад нічного бачення та можливо навіть у тепловізор - відповідно, можна засікти місцезнаходження детектору під час його роботи. І вжити необхідних заходів.

Що стосується пошуку захисту від бойового лазеру, то це задача хибна. Тому що якщо снайперську позицію вже викрито, то знешкодити бійця з гвинтівкою можна не тільки лазером, а багатьма іншими способами. Отже, наше основне завдання - зробити так, щоб позиція снайпера залишилась для ворога невідомою!

Лазерні детектори снайперської оптики - це цілком очікуваний етап "гонки озброєнь" у даній сфері, і прогрес у ній досить швидкий. Скільки існує снайпінг, стільки ж буде існувати і пошук засобам протидії влучному пострілу із великої відстані. Але хто попереджений, той і озброєний. Сподіваємось, ця публікація видасться корисною саме тим, кому вона потрібна.




Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.


Використані джерела:
Українська Школа Снайпінгу