Підвищення бойових характеристик вітчизняних танків

О.П. Глушко, І.І. Якименко, К.В. Руднев (Харківський бронетанковий завод)
Ukrainian Military Pages: Підвищення бойових характеристик вітчизняних танків

Огляд матеріалів Х Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», яка відбулася у Львові 17-18 травня.

Як показав досвід застосування танків у ході проведення антитерористичної операції на сході України, сьогодні існує необхідність та можливість покращення бойових характеристик основних танків Збройних Сил України, що складають основу могутності Сухопутних військ. Основу танкового парку в найближчі роки складатимуть наявні модифікації танків.

Спеціалістами Держаного підприємства «Харківський бронетанковий завод» (ХБТЗ) ведуться роботи з покращення вогневої могутності танків Т-64Б. Так, спеціалісти підприємства вважають за доцільне оснащення робочого місця командира («К» - правого місця командира танка) Т-64Б(Б1) таким чином, щоб забезпечувалась можливість спостереження та цілевказівок з наявністю поля зору, не гіршого, ніж у навідника.

Напрацьована конструкція як для тепловізійного, так і для телевізійного каналів – оснащення «К» малогабаритним дисплеєм з проектуванням стабілізованого модернізованим приладом 1Г42 поля зору навідника.

Досвід застосування озброєння танка Т-64Б(Б1) в ході бойових дій в зоні АТО вимагає оснащення зенітної кулеметної установки НСВТ - 12,7 мм низкорівневим телевізійним каналом, що дозволить в нічний час на відстані до 2,5 км по наземних цілях прицільно застосовувати кулемет. Цей же канал за рахунок кута зміни кута поля зору можливо розглядати і як пошуково-розвідувальний – другий у «К».

На підприємстві також проводяться роботи з підвищення бронезахисту танків проти пробиття тандемним боєприпасом, покращення протимінного захисту шляхом додаткових протифугасних накладок на зовнішній днищевій поверхні бронекорпусу.

З метою підвищення характеристик рухомості для покращення пускових якостей двигуна 5ТДФ розроблена пропозиція щодо оснащення гільз циліндрів додатковими свічками примусового підпалу. Проводяться роботи з вдосконалення комплексної системи управління рухом, що призведе до покращення умов роботи механіка-водія: зменшить його втомлюваність, автоматизує багато режимів існуючої трансмісії, а головне - надасть можливість дистанційного керування танком у разі втрати здатності водія впливати на органи керування. Мова йде про можливість передачі функцій керування зразка бронемашини командиру екіпажу і навіть ззовні машини кодованим захищеним радіоканалом.

Активно проводяться роботи з покращення показника надійності ряду систем життєзабезпечення, енергозабезпечення, силової установки.

Так для силової установки пропонується оснащення її основних систем елементами дистанційної діагностики стану їх захисту, зміни будови складових підігрівача, зміни матеріалів при виготовлені трубопроводів, пружин, клапанів.

Пріоритетними напрямами вдосконалення вітчизняних танків є роботи з метою підвищення їх тактико-технічних характеристик:

  • створення інтегрованих інформаційних систем управління;
  • автоматизація управління танковим підрозділом з системою підтримки прийняття рішення командиром тактичної ланки;
  • забезпечення всепогодності та можливості цілодобового використання комплексу озброєння;
  • розроблення танкових гармат високої балістики і танкових боєприпасів підвищеної могутності;
  • створення малогабаритних високоекономічних моторно-трансмісійних установок.

Більше матеріалів щодо огляду та аналізу розвитку озброєння та військової техніки можна знайти на цій сторінці Ukrainian Military Pages.


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 17-18 травня 2018 р.)

довідник озброєння і військової техніки