Удосконалення стрілецької зброї в ході проведення антитерористичної операції

О.В. Тимощук, В.Ю. Нетребко, О.В. Кмін, НАСВ
Ukrainian Military Pages

Огляд матеріалів Х Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», яка відбулася у Львові 17-18 травня.

Одним із основних завдань Збройних Сил України є забезпечення стримування агресії проти держави. Для виконання цього завдання необхідно мати обороноздатну, добре укомплектовану і сучасно озброєну армію.

Ефективність більшості стрілецької зброї, яка знаходиться на озброєнні підрозділів ЗСУ, вже не в повному обсязі відповідає сучасним вимогам бойових дій. Адже, навіть така зброя, як автомати та кулемети Калашникова, була створена більше ніж 50 років тому.

Але, «гібридна війна» на сході України показала, що для успішного ведення бойових дій необхідні нові форми і методи застосування підрозділів, що в свою чергу, потребує заміни морально та фізично застарілого озброєння підрозділів ЗСУ.

В умовах ведення війни створити армію, яка буде відповідати стандартам сучасних армій провідних країн світу, — завдання вкрай нелегке. У зв'язку з цим на перший план виходить проблема заміни застарілих зразків зброї на сучасні, а також модернізація і вдосконалення існуючих видів озброєння.

Саме на шлях модернізації стрілецької зброї встала й Україна. Модернізація йде шляхом оснащення стрілецької зброї оптичними та оптико-електронними прицільними пристроями, а також шляхом покращення ергономіки зброї.

Бойову ефективність автоматичної стрілецької зброї, яка знаходиться на озброєнні підрозділів Збройних Сил України, можна суттєво підняти шляхом проведення модернізації, що в декілька разів вигідніше, ніж закупляти нову зброю в інших державах.

Так у підрозділах ЗСУ проводяться наступні заходи з удосконалення зброї:

  • на автомати АКМ, АК-74, АК-74-У, кулемети ПКМ (КМ), а також зброю виробництва інших держав світу встановлюються бокові планки для кріплення сучасних прицілів;
  • автомати в підрозділах оснащуються коліматорними прицілами із розрахунку 60-80% із наявних, та решта 20-40% — оптичними прицілами 3,5х21П і 3,5х17,5П, що підвищує ефективність в денних видах бою в 2-3 рази, а в нічних — більше ніж у 3 рази. Додатково на зброю десантно-штурмових, розвідувальних підрозділів, а також підрозділів спеціального призначення встановлюються приціли нічного бачення NVS-17M, лазерні цілевказівники, бойові підствольні ліхтарі;
  • кулемети оснащуються оптичними прицілами 3,5х21П, ПСП-1, що також підвищує ефективність кулеметів більше ніж в 2-3 рази.

Особливо потрібно відмітити, що автомати Калашникова з вкороченим стволом АКС-74У в ході невеликої модернізації отримують унікальні бойові якості і стають шедевром серед нового класу зброї — зброї самозахисту. Сьогодні із звичайного АКС-74У дуже важко вести влучний вогонь вдень і майже неможливо стріляти в нічний час. Причиною цього є дужка коротка прицільна база. В ході модернізації цей недолік повністю усувається. На автомат ставиться або бокова планка (типу планки «ластівкін хвіст»), або верхня планка для кріплення коліматрного прицілу (типу планки Пікатіні).

Практичні стрільби показали, що бойова ефективність модернізованих автоматів АК-74, а компактність робить їх незмінними для озброєння солдатів другого ешелону: механіків-водіїв, артилеристів, танків, зв'язківців, медичного персоналу та поварів.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.


Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 17-18 травня 2018 р.)