Підвищення рівня технічного обслуговування та ефективності танків: екіпаж з чотирьох осіб

М.В. Коломієць, І.Г. Бондарєв, НАСВ
Ukrainian Military Pages

Тези доповіді «Напрями підвищення рівня технічного обслуговування та ефективності танків» на Х Міжнародній науково-технічній конференції «Перспективи розвитку ОВТ Сухопутних військ», яка відбулася у Львові 17-18 травня.

У 50-60 рр. минулого століття було створено танковий комплекс артилерійського озброєння з автоматичним заряджанням гармати, боєприпасами роздільного заряджання і двома типами автомата заряджання.

Автомат заряджання (АЗ) та механізм заряджання (МЗ) дозволив на танках Т-64А і Т-72 виключити зі складу екіпажу заряджаючого, зменшити обсяг бойового відділення і підвищити рівень броньового захисту лобової проекції (за рахунок зменшення заброньових об'ємів), а також дозволив збільшити скорострільність гармати.

Це був значний корок в розвитку бойової ефективності танка, але з'явилися і негативні чинники. В результаті ускладнення систем і скорочення чисельності екіпажу до трьох осіб (командир, навідник і механік-водій) в сучасному танку значно збільшилась кількість елементів управління (понад 200). З них 40% у командира, тому ефективність управління своїм танком, і підрозділом одночасно значно зменшилась.

Питання забезпечення умов, необхідних для ефективного виконання прямих функцій командиром танка, командиром взводу, роти і батальйону танків на той час в танкобудуванні вирішувались без глибокого опрацювання.

Крім того, скорочення екіпажу з 4 до 3 чоловік призвело до різкого зростання тривалості ТО танка, загострило питання підтримання його боєготовності, а також збереження фізичних сил і працездатності екіпажу.

Досвід показує, що екіпаж з трьох осіб зі свіжими силами витрачає 8 годин на ТО-1 танка Т-64БВ (обслуговування гармати і кулемета, чистка лотків МЗ, завантаження боєкомплекту, контроль комплексу озброєння, контроль стану ходової частини зі зміною натягу гусениці, обслуговування МТВ, заправка паливом, тощо).

Після виконання такої важкої роботи одразу посилати екіпаж у бій недоцільно, так як в результаті втоми він не зможе реалізувати навіть половини потенційної бойової ефективності танка. Виконати таку роботу одразу після бою йому буде також не під силу.

Читати також:Як на Tank Challenge у Т-84 клинили механізми заряджання, горіла проводка та інше (ВІДЕО)

Отже, якщо припустити, що екіпаж танка в бою не отримав травм і поранень, зберіг працездатність, а сам танк не має бойових ушкоджень і вимагає ремонту, то на підготовку танка і екіпажу до наступної бойової операції буде потрібно не менше доби за умови своєчасної доставки палива і боєприпасів.

Якщо ж оперативна обстановка вимагає швидкого введення танків в бій, наприклад на наступний день після бою, втрати при зустрічі з добре підготовленим супротивником можуть істотно зрости. Можливість такої ситуації підтверджується історичними фактами.

На думку військових фахівців НАТО, зменшувати екіпаж до трьох осіб не доцільно через неможливість забезпечити нормальне ТО танків в бойових умовах. Сьогодні в танковому взводі армії США технічне обслуговування чотирьох танків здійснюють 22 людини (16 осіб, що становлять екіпажі, і шість фахівців з технічного складу батальйону), тоді як у нас лише 13 (12 осіб, що становлять екіпажі, і один з числа технічного персоналу).

Отже, базуючись на реалізованих на даний час технічних рішеннях, та враховуючи досвід експлуатації танка Т-64, для сучасного танка оптимальним слід визначити екіпаж з чотирьох осіб: командир, навідник-оператор, стрілець-радист і механік-водій; озброєння – протитанкове з автоматом заряджання та боєукладкою, винесено. за межі відділень де знаходиться екіпаж, та штатне стрілецьке.

Такий танк здатний вести бойові дії одночасно проти танків і піхоти. Крім того, будуть забезпечені необхідні в бойовій обстановці умови для виконання функцій командира танка, командира взводу, роту і батальйону танків, а також для надійного радіозв'язку. З'явиться можливість організувати раціональне ТО танка, забезпечити його технічну готовність, а відтак, у кінцевому рахунку підвищити живучість танка на полі бою.

Читати також:ХКБМ веде розробку перспективного танка та нової бойової машини піхоти – уніфікованої бази

Більше матеріалів щодо огляду та аналізу розвитку озброєння та військової техніки можна знайти на цій сторінці Ukrainian Military Pages.


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 17-18 травня 2018 р.)

довідник озброєння і військової техніки