Міноборони вирішило двічі підвищити грошове забезпечення військових: з 1 жовтня та 1 січня

підвищення грошового забезпечення

Міністерством оборони прийнято рішення щодо підвищення грошового забезпечення з 1 жовтня 2018 року, але для цього потрібне додаткове фінансування з бюджету у сумі 4,5 млрд. грн.

Відповідний лист за підписом Міністра направлений Прем'єр-міністру Володимиру Гройсману.

Як зазначається, недостатній рівень грошового забезпечення є основною причиною звільнення з лав Збройних Сил України після закінчення контракту (36% опитуваних). Всього з січня по червень звільнилося одинадцять тисяч офіцерів та контрактників, що мали військовий досвід, ще вісімнадцять тисяч має звільнитися до кінця 2018 року.

На початку 2016 року мінімальне грошове забезпечення військових складало 7 тис. грн. На той час це була досить значна сума, яка становила близько 5 розмірів мінімальної заробітної плати та майже 1,6 розміру середньої зарплати по країні.

Після підвищення соціальних стандартів з 1 січня 2017 року, відповідні співвідношення становили 2,2 та 0,89 рази, що призвело до погіршення матеріального стану військовослужбовців. Це спровокувало відтік військовослужбовців – підготовлених фахівців, на підготовку яких вже були витрачені великі кошти.

Грошове забезпечення військовослужбовця першого року служби складає 7,5 тис. грн при середній зарплаті по країні 8,7 тис. грн.

Тому з метою збереження кадрового потенціалу та залучення на військову службу в Міністерстві оборони опрацьовується питання щодо збільшення з 1 жовтня 2018 року мінімального грошового забезпечення:

  • рядовому складу – до 9 тис. грн.
  • офіцерському складу – до 15,3 тис. грн.

За таких умов, для виплати грошового забезпечення у другому півріччі 2018 року потрібен додатковий фінансовий ресурс у сумі 4,5 млрд.грн., що необхідно врахувати під час доопрацювання показників видатків держбюджету на 2018 рік.

підвищення грошового забезпечення

підвищення грошового забезпечення

Крім того, підготовлено й інше рішення – Планом управління і розвитку Збройних Сил України передбачено у 2019 році підняти базовий рівень грошового забезпечення до рівня:

  • військовослужбовець за контрактом першого року служби у військовому званні «солдат», на посаді з другим тарифним розрядом – 15 000 гривень;
  • підвищення рівня грошового забезпечення всіх інших військовослужбовців буде здійснене пропорційно, у залежності від військового звання, займаної посади, вислуги років тощо.