Як паперова чума накриває українську армію

Реаліст Армійський
Як паперова чума накриває Збройні Сили

Діяльність офіцерів і сержантів все більше паралізується паперами, які з якогось дива називаються документами... Сьогодні повернемося до актуальної проблеми, яка на жаль останнім часом лише загострюється — документообіг у Збройних Силах України.

Два роки тому на Ukrainian Military Pages вийшла стаття «Українська Паперова Армія - документообіг у ЗСУ», авторства офіцера ЗСУ Романа Кулика, у якій піднімалася проблема бюрократизації ЗСУ, але за два роки ситуація з «надмірними паперами» в армії не тільки не покращилася, а навпаки впевнено набирає обертів.

Нижче пропонуємо свіжу авторську статтю присвячену армійським паперам, що була опублікована в блогах на site.ua під псевдонімом Реаліст Армійський.

Діяльність офіцерів і сержантів все більше паралізується паперами, які з якогось дива називаються документами. Ними знищуються всі надії справжніх військових на позитивні зміни, які відбуваються в армії. Сьогодні у Збройних Силах немає жодного офіцера або сержанта, який не був би пов’язаний з оформленням, складанням, звітуванням, заповненням, здачею, зведенням, звіркою, передачею, написанням, читанням, вивченням, друкуванням, підписанням і доповіддю і т.ін. якогось паперового документа.

Збройні Сили завалені паперами. Штаби (органи управління), які повинні аналізувати, що відбувається насправді і як зменшити документообіг, по факту – програють цю “війну” на паперовому фронті.

Скоріше за все, багато начальників з різноманітних ОВУ вважають, що головним критерієм їх успішної діяльності є кількість відпрацьованих документів. Інакше як пояснити все це бл@дство? Звісно, що папери народжуються в штабах і органах управління. Комбат і ротний паперів не творить. Він херачить те, що йому спустили з верху. Виконує вимоги, часто ідіотські.

Всі пропозиції щодо зменшення цього паперового валу залишаються в ЗСУ на рівні відвертого пи#дежа вже десятки років поспіль. Пропозицій насправді є сотні, особливо з нижніх ланок, а результату немає. Навпаки – паперів побільшало.

Як приклад. На початку війни було заявлено про електронну систему документообігу/обліку “Персонал”. Навіть волонтери якісь кошти на цю систему збирали/витрачали. Запитайте в будь-якого комбрига: як там “Персонал” впроваджено вже? І він пошле вас подалі. В кращому випадку відповість культурно: “В задниці!”

Скільки документів? Звідки? Від кого? Для чого? Який результат?

Хто конкретно їх успішно звалює на нижні ланки управління?

На ці запитання відповісти в армії сьогодні не може ніхто. Всі адміністративні структури (штаби, стройові частини) перетворилося в підносчиків паперових снарядів і водночас контролерів їх вчасного відписування (використання за призначенням).

Виконання вимог документів не завжди цікавить тих, хто їх створює. Перш за все, є велике бажання контролювати хід документа, щоб виконавці внизу вчасно займалися відписуванням/заповненням/веденням/обліком паперів і вчасно доповідали про його рух. Інакше їх очікує стягнення.

Такий собі кругообіг паперів в природі ЗСУ – треба відправити тлг виконавцям, для того, щоб вони підтвердили отримання тлг і доповіли про отримання тлг тому, хто її відправив. Тому анекдот про ЗСУ перетворюється на Українську Паперову Армію стає реальністю!!!

Складається враження, що всі ті, які народжують і розсилають папери з верхніх рівнів до низів і вимагають надсилати доповіді по їх відпрацюванню – і є ворогами №2 для ЗСУ після Хуйла з його орками.

Задача-мінімум виробників “туалетного паперу/документів” – закидати спамом нижчий за рівнем штаб/орган управління, щоб він потонув у відписках, тим самим – паралізувати його.

Задача-максимум, щоб він здох від паперової чуми. І таки вже дохнуть……

Один мій товариш – воюючий комбриг, дав таку цифру (вона типова для будь-якої бригади):

Більше 1800 вхідних документів фельд’єгерсько-поштового зв’язку надійшло в бригаду тільки за ОДИН МІСЯЦЬ (!!!).

Секретка – вх. 150 (вих. – 60), ДСК – більше 600.

Телеграм по АСУ надійшло майже 1000 (50% – це дублювання змісту з вищих ОВУ нижніми). Відправлено з бригади відповідей (доповідей) тільки по тлг – близько 900.

Крім того, додатково відправлено з бригади просто відповідей, донесень, доповідей – більше 560. Додайте сюди внутрішній документообіг в військовій частині: накази, рапорти, доповіді, донесення тощо.

Ще один момент: відбувається відрив офіцерів бригади для забезпечення роботи різноманітних комісій: РНБО, ГІМО, ВРУ, ОТУ, ООС, ВСП…. А від них залишається послід, тобто – папери, а в них вимоги, які передбачають складання нових паперів.

І це ще не все...

Наприклад, підготовка матеріалів проведення службових розслідувань. Це просто якийсь дикий пі#дець!!! Це однозначне отримання стресового розладу тим, хто проводить це розслідування.

Розслідування по загиблим, пораненим, травмованим (від них залежить виплата компенсацій), СЗЧ, неналежне виконання обов’язків, втрати і пошкодження матеріально-технічних засобів по кожній номенклатурі, події, ДТП….

За 2017 р. в нього в бригаді проведено майже 2000 службових розслідувань і перевірок силами своїх офіцерів. За 2018 рік вже 600.

Уявіть собі, який відрив особового складу на відпрацювання цих папірців. І це в бойових умовах!!! Хто хоч раз готував доповідь наверх, хоча б по шаблону, той знає, що декілька годин ти на це вб’єш. Як вважаєте, це не “документний” пі#дець???

Наведу один з тисячі прикладів як народжується і продукується паперовий спам в армії.

Затвердженою наказом МОУ “Інструкцією зі складання протоколів та оформлення матеріалів про військові адміністративні правопорушення” не передбачено проведення службового розслідування при оформленні протоколів. Оформили протокол – подали в суд – суд виніс рішення – отримай “пряник”.

Стаття 84 Дисциплінарного статуту ЗСУ передбачає “МОЖЛИВІСТЬ передування службового розслідування для уточнення умов та причин, що сприяли вчиненню правопорушення та ступеню вини”. У деяких військових частинах начальники-совкодрочери, тупо і бездоганно стараються, навіть маючи на руках рішення суду обов’язково призначити і провести службове розслідування, використовуючи однозначно таку можливість.

Це просто якась совкодрочерська адикція (БЛД!!!) в командирів-начальників, проводити додаткові службові розслідування, які нахрен нікому не потрібні вже!

І цим дятлам похрен, що вже склали протокол та справу, і вже відбувся суд, і вже на основі його рішення командир військової частини повинний притягнути військовослужбовця до дисциплінарної відповідальності у встановленому порядку, так як вина останнього повністю встановлена.

Відбувається приблизно такий діалог командира зі своїм заступником-моралістом (з МПЗ) або “замполітом-совком”, якщо нормального “мораліста” немає:

– Давай проводити розслідування!

– Так вже рішення суду є, яке нах розслідування???!!!

– Не@бе, я сказав – робимо! Щоб іншим не повадно було!

– Сукааааа!!! Коли вже цей маразм припиниться??!!!! (це собі під ніс, коли вже вийшов від командира)

Які ж папери має оформити той, хто проводить розслідування, щоб задовольнити рішення начальника-совкодрочера?

Ось живий типовий опис паперів/документів/матеріалів розслідування. Військовим це вже не цікаво, бо це повсякденна рутина, а цивільні цього супового набору паперів мабуть і не бачили в очі. Отож гляньте. Прозрієте. І все це має оформити офіцер навіть в бойових умовах, коли є наказ на проведення службового розслідування!!! А він буде майже завжди.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

На вскидку – порахуйте скільки витрачено людино/годин, щоб підготувати ці папери. Скільки паперу (якого ніхто в бригаді не видає) йде на друкування принтером (фарби на друк також ніхто не видає)?

Принтер на РОПі???? Не може бути!!! А він там є. Уявіть собі де воно зберігатиметься і хто його читатиме?

Хто придумав всю цю збірку паперової непотрібної ху#ні?

Щодо матеріалів розслідування без хвахівців ВСП тут не обійшлося. Вони аж усираються, щоб підготувати потрібні документи матіосикам або поліцаям руками офіцерів з підрозділів і бригад. Такі собі дружбани. І гноблять вони командирів за неправильне оформлення всієї цієї херні, якщо якогось папірця немає у справі, яка потенційно може стати кримінальною. За@буть командирів страшилками, погрозами і своїми запитами документів зі стройової. А бажання це зробити в матіосиків завжди є. Ну хочуть, щоб бос відмітив за показники, премію отримати знову ж таки можна. Босу ж треба піаритися на ТБ на темі: “Як все ху@ово в ЗС”, вибиваючи собі місце під сонцем при владі. Коротше, в них мотивація завжди в наявності. Особливо полякати командира.

На запитання: а нахрена скільки витягів, довідок і всілякої паперової муті? Очікується типова відповідь вееспешника/прокурорчика: “А як же інакше оформити матеріали розслідування? Положено так. Так завжди було і так буде. Так правильно”.

Обґрунтуй, що саме так правильно і саме стільки, і саме такі папери мають бути у справі?

У відповідь, зазвичай, проголошується юридичний маразм або АХЗ-бульки з рота.

Класика. Все по совку. Чим більше паперів/документів – тим більше створюється видимість бурної діяльності і значущості посадових осіб.

А як оформляють різноманітні розслідування, наприклад, в польській чи литовській армії? Я вже не кажу про американців?

Де хвалені стандарти НАТО?

Хто ж нарешті в наших ЗСУ вивчить, що таке SALUTE-Report і застосує його на практиці при проведенні розслідувань по НАТОвськи?

Агов, ВЕЕСПЕШНИКИ, ви хоч знаєте що це таке????!!!!

Адаптувати стагдарти НАТОдо наших умов проведення розслідувань можна? Чи ні?

Що ж робити?

Діяти – а то вже ж пі#дець армії наступає!!!

Повторюю ще раз пропозиції які озвучив лейтенант Роман Кулик у 2016-му.

Реформу документообігу ЗСУ могла б здійснити окрема структура, створена саме з цією метою. Цими питаннями зараз в МОУ і ГШ фактично ніхто не займається.

Як показала ситуація з Волонтерським десантом при МО і Центром розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, така модель працює. Речове і частково продовольче забезпечення Збройних Сил реально покращується. Про це зазначає особовий склад військових частин.

Так само і з оптимізацією документообігу. Фахівці зі сторони, що не зв’язані субординацією та страхом перед командуванням, принесуть більше користі, ніж внутрішньовідомчі реформи.

Верхнім штабам, керівникам діловодству, кадровикам, мобістам, хвахівцям ВСП, структур юстиції ЗСУ треба негайно вносити зміни у совкові накази про документообіг, які переписуються ще з радянської армії українською мовою.

Треба змінювати ці срані совково-рагульські комплекти документів, які не повинний оформляти жоден офіцер ЗСУ під час розслідування!!!!

Йому є чим займатися, особливо коли він воює.

Військове управління здійснюється не тільки потоком відправки паперових/електронних документів є й усні способи передачі розпоряджень, вказівок. Правда на них знизу кладуть х#й. Але це вже залежить від того, що і хто їх віддає.

Хтось з великих начальників, нарешті @обне по голові цих дебілів, які плодять вимоги наказів, в яких, в свою чергу, передбачаються оформлення непотрібних паперів – телеграм, розпоряджень, листів, доручень, звернень….?

Адже ці папери і створюють з ЗСУ – УПА.


Автор: Реаліст Армійський


Читати також:Несесер, або як в армію повертається «совок»

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.