Безпілотний авіаційний комплекс Raybird-3 підтвердив відповідність вимогам до тактичних БпАК

БпАК ACS-3 Raybird-3 Ukrainian Military Pages

Повітряні Сили ЗСУ можуть прийняти на озброєння безпілотний авіаційний комплекс ACS-3 (Raybird-3), який з 2016 року допущений до експлуатації в ЗСУ, а навесні 2018-го підтвердив спроможність виконувати завдання в умовах протидії засобів радіоелектронної боротьби.

БпАК Raybird-3 розроблений українською компанією «АВК «Скаетон», що була заснована групою інженерів і пілотів у 2006 році. Компанія займається розробкою безпілотних авіаційних систем та легких спортивних літаків.

У процесі випробувань, які проходили на базі Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, комплекс підтвердив свою відповідність вимогам до тактичних БпАК.

ACS-3 здатен безперервно перебувати в повітрі й виконувати завдання протягом 20 годин, а максимальна дальність польоту сягає 2500 км за крейсерської швидкості 120 км/год, — розповів керівник випробовчої бригади, начальник відділу наукових досліджень і випробувань безпілотних авіаційних комплексів ДНВЦ ЗС України підполковник Юрій Камак.
БпАК ACS-3 Raybird-3 Ukrainian Military Pages

Максимальна злітна вага апарата — близько 20 кілограмів, а вага корисного навантаження — до семи. Запускають БпЛА з механічної катапульти. Приземлення здійснюється на парашуті. Під час польоту ACS-3 безшумний і майже невидимий із землі, адже його робоча висота близько 1000 метрів. Максимальна висота польоту — 3000 метрів. Завдяки потужній оптиці з дистанційним керуванням ACS-3 здатен «розгледіти» ціль на відстані 10 кілометрів і автоматично зафіксувати її з можливістю передачі відео в умовах реального часу з відстані до 100 кілометрів.

БпАК ACS-3 Raybird-3  Ukrainian Military Pages

Фахівці стверджують, що хоча формально ACS-3 є малим БпЛА і належить до класу тактичних, за своїми характеристиками він дозволяє частково виконувати завдання і оперативно-тактичного рівня. За їхніми словами, на сьогодні цей комплекс є найоптимальнішим для забезпечення штатної потреби підрозділів безпілотної авіації в озброєнні.

БпАК ACS-3 Raybird-3 Ukrainian Military Pages

— Цього року ми розраховуємо на закупівлю кількох таких комплексів. Звичайно, що це буде можливо лише за умови ритмічного фінансування, — зазначили в Управлінні безпілотної авіації Командування Повітряних Сил ЗС України.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) ACS-3 (Raybird-3)
БпАК ACS-3 Raybird-3 Ukrainian Military Pages
Радіус польоту:
   • по телеметрії з відео - 120 км
   • максимальний в автоматичному режимі - 1000 км
Швидкість польоту:
   • крейсерська 120 км / год
   • максимальна 160 км / год
   • мінімальна 80 км / год
Робоча стеля - 3000 м
Час польоту (залежно від корисного навантаження) більше 15 годин
Діапазон робочих температур від -20 до +45 °С
Двигун: чотиритактний бензиновий (А95) потужністю 3,5 к.с.
Технологія зльоту - катапульта
Технологія посадки - парашутна
Система управління: автоматична програма або дистанційно керована з наземної станції
Підготовка до зльоту / транспортування - 15 хв
Розміри літального апарату:
   • розмах крил - 2985 мм
   • довжина - 1830 мм
   • висота - 320 мм
Площа:
   • крило - 0,9 м2
   • стабілізатор - 0,15 м2
   • елерони - 0,05 м2
   • кермо - 0,04 м2
Вага:
   • максимальна злітна - 20 кг
   • вантажопідйомність до 5 кг
   • порожній - 9 кг
Розміри транспортного контейнера: 1350х650х450 мм

БпАК ACS-3 Raybird-3 Ukrainian Military Pages

Наразі на озброєні Повітряних Сил ЗС України перебувають радянські розвідувальні БпАК ВР-2 «Стриж» (Ту-141) та ВР-3 «Рейс» (Ту-143), виготовлені переважно у 70–80 роках минулого століття. Причому, зараз, Ту-143 «Рейс» використовуються виключно як повітряні мішені під час навчань із бойовими стрільбами ППО та авіації.



Використані джерела:
skyeton.com

довідник озброєння і військової техніки