Експериментальний підрозділ медеваку створять у ЗСУ

Експериментальний підрозділ медеваку створять у ЗСУ

На базі 65-го військового мобільного госпіталю створюють експериментальний підрозділ з медичної евакуації за стандартами НАТО, який має запрацювати до червня 2019 року.

Про це повідомив начальник ГВМУ — начальник медслужби ЗСУ Ігор Хоменко.

З 53-х виділених за штатом військовослужбовців будуть створені 18 екіпажів на автомобілях «Богдан» у складі старшого бойового медика, бойового медика і водія-санітара. Екіпажі будуть постійно знаходитися на передовій в районі проведення операції Об'єднаних сил і забезпечуватимуть евакуацію за територіальним принципом із зони своєї відповідальності

Насправді не зовсім зрозуміло, як з 53-х за штатом вийшло 18 екіпажів по 3 чоловіки, але мабуть військовим видніше, згадайте наприклад, як поділити 28 танків на 7 рот по 13 штук.

Також офіцер зазначив, що паралельно, в Головному військово-медичному управлінні формується відділ медичної евакуації, що дасть можливість забезпечити управління цим процесом на усіх рівнях.

Координатор з питань медичної евакуації ГВМУ ЗСУ Ілля Лисенко запросив лікарів-добровольців і волонтерів вступати до новоствореного підрозділу.

— У нас вже є повне та законне право набирати людей та формувати цей підрозділ. Бажаючі можуть брати відношення з 65-го мобільного госпіталю, — зауважив він.

У подальшому подібні підрозділи створять на базі 59-го,61-го і 66-го мобільних госпіталів.

— Усі вони матимуть однотипну техніку — автомобілі «Богдан» та «Хаммер», і, що дуже важливо, пройдуть навчання за різними програмами на базі 205-го навчального центру, — зауважив полковник медичної служби Ігор Хоменко.

На другому етапі планується відпрацювати координацію всієї евакуації на оперативно-тактичному рівні: з військових мобільних госпіталів до медичних закладів третього рівня надання допомоги у міста Харків та Дніпро. А також на стратегічному рівні — з Харкова та Дніпра до військово-медичних клінічних центрів, включно з аероевакуацією.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України