Щодо збільшення грошового забезпечення військових

підвищення грошового забезпечення

Про заплановане підвищення грошового утримання військовослужбовців у 2019 році розповів директор Департаменту фінансів Міністерства оборони України полковник Сергій Дяченко.

У проекті Держбюджету на 2019 рік на потреби Збройних Сил Украхни передбачено 101,4 млрд грн (з них 0,8 млрд грн — для Державної спеціальної служби транспорту, яка торік увійшла до складу Міноборони), що майже на 17% більше за фінансовий ресурс, затверджений на 2018 рік.

Зокрема, на грошове забезпечення та заробітну плату наступного року планується виділити 55,6 мільярда гривень (на 38% більше за показник 2018 року – 40,2 млрд).

На скільки може поповнитися гаманець нашого захисника, які складові грошового забезпечення заплановано підвищити?

— Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 року «Про пропозиції до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», затвердженим Указом Президента України, Кабінету Міністрів України визначено завдання передбачити у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» видатки на збільшення розміру грошового забезпечення військовослужбовців не менше ніж на 30% з урахуванням мінімального розміру грошового забезпечення для військовослужбовців рядового складу за контрактом першого року служби — не менше 10 000 гривень.

Тобто рішення про суттєве, наголошую, суттєве збільшення грошового утримання військовослужбовців починаючи з 2019 року вже ухвалено.

Якщо говорити про військовослужбовців рядового складу за контрактом першого року служби, то воно збільшиться на 38% — з 7200 до 10 000 гривень.

Проте це не означає, що підвищення грошового утримання інших категорій військовослужбовців теж становитиме 38%. Найпомітніше зросте грошове утримання військових найбільш дефіцитних спеціальностей, також воно залежатиме від важливості завдань, які вони виконують.

Конкретні розміри грошового забезпечення всіх категорій військовослужбовців будуть визначені після ухвалення Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Чи планується збільшення грошових надбавок військовослужбовцям, які виконують завдання у складі підрозділів операції Об’єднаних сил?

— За результатами аналізу використання фонду грошового забезпечення 2019 року, за рішенням керівництва Міноборони можливо підвищення розмірів винагород за безпосередню участь у стримуванні збройної агресії та додаткових винагород за успішне виконання бойового завдання, за безпосередню участь у бойових діях та знищення (захоплення) техніки.

Чи передбачені у проекті Держбюджету-2019 кошти на компенсацію військовослужбовцям (офіцерського, сержантського, рядового складу) за піднайом житла?

— У Державному бюджеті на 2018 рік на виплату військовослужбовцям грошової компенсації за піднайом ними житла передбачено 500 мільйонів гривень, що дозволяє виплачувати таку компенсацію майже 15 тисячам сімей військовослужбовців.

У проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» на виплату такої компенсації передбачено вже 688,4 мільйона. Конкретний розмір грошової компенсації визначається щороку наказом Міністерства оборони про бюджетну політику на підставі наявного фінансового ресурсу.

Чи не буде так, що одночасно з підвищенням грошового утримання військовослужбовців обмежать, «заморозять» окремі їхні соціальні виплати? На цю тему нині багато різних чуток, тож поділіться достовірною інформацією.

— Можу заспокоїти, у проект Держбюджету на 2019 рік жодних обмежень щодо належних військовослужбовцям виплат не внесено, принаймні на сьогодні.



Використані джерела: Народна армія