Як змінюється охорона військових арсеналів

Як змінюється охорона військових арсеналів

Арсенали охоронятимуть батальйони охорони, які підпорядкують ВСП, а ВОХОР піде у минуле, але спочатку необхідно збудувати казарми та їдальні, які на арсеналах не були передбачені.

Про те що зміниться в охороні арсеналів розповів начальник Озброєння ЗСУ генерал-майор Микола Шевцов в інтерв'ю заступнику шеф-редактора «Obozrevatel» Ганні Молчановій.

Пропонуємо до уваги частину інтерв'ю, що стосується безпосередньо охорони арсеналів.

— Що потрібно, щоб убезпечити арсенали і запобігти черговим НП? Якщо коротко, по пунктах.

— Потрібно те, що ми зараз робимо. Перше. Як би не перекладали боєприпаси, якщо вони лежать на вулиці, вони все одно схильні до впливу різних зовнішніх факторів. Тобто їх треба занести до сховищ. Їх (сховища) треба будувати. Друге — забезпечення охоронних периметрів. Третє — особовий склад. Йому треба створити умови для проживання, підготовки, відпочинку та несення служби.

— Наразі склади, бази, арсенали боєприпасів охороняють працівники воєнізованої охорони та військовослужбовці. Скільки зараз отримує працівник ВОХР?

— В середньому близько п'яти тисяч гривень.

— За ці гроші людина буде...? Давайте говорити чесно.

— Це на сьогодні проблема. Намагаюся вирішити питання щодо преміювання.

— Але премія не буде вдвічі більшою за з/п.

— Гадаю, що до 6-7 тисяч піднімемо. У воєнізованої охорони зазвичай добу людина працює, дві відпочиває. І це люди, які живуть поруч. Зараз начальник Генерального штабу Віктор Муженко поставив ще одне завдання — зменшити вікову межу, щоб в охороні були активніші, молодші люди. Але ВОХР — це не наша мета, якщо так можна висловитися. Уже було прийняте рішення відмовитися від воєнізованої охорони.

Якщо ми наступного року вирішимо питання з проживанням особового складу (передбачається будівництво об'єктів казарменого типу і гуртожитків покращеного планування, в яких можуть жити контрактники), то воєнізованої охорони на арсеналах не буде.

— Лише батальйони охорони?

— Так. На сьогодні вони вже сформовані — по 400 осіб. Ми надаємо пріоритет солдатам строкової служби. А солдату десь треба жити, харчуватися тощо. На арсеналах цього не було передбачено. Зараз розглядається питання термінового будівництва казарм та їдалень.

начальник Озброєння ЗСУ генерал-майор Микола Шевцов

— Де саме планується будівництво?

— На всіх арсеналах зберігання боєзапасу. На жаль, в цьому році була проведена тільки проектна документація, і будівництво розпочалося лише на тих арсеналах, де ситуація найгостріша. Зокрема і в Ічні. Якщо ви там були, то бачили, що біля їдальні було розпочате будівництво.

— Я приїхала в частину пізно ввечері, ще гриміли вибухи, а на території в/ч практично не було освітлення. Але суть не в цьому. Яка структура батальйону охорони?

— До цього батальйону входять підрозділ охорони, підрозділ оборони, ППО (протиповітряної оборони), РЕБ (радіоелектронної боротьби), кінологічної служби. Наразі розглядається питання виведення цього підрозділу з підпорядкування командира частини арсеналу. По суті, це буде незалежна охорона.

— А кому буде підпорядковуватися?

— Попередньо — ВСП (військова служба правопорядку). І контролери, які стоятимуть, вони також будуть виведені з підпорядкування командира військової частини. Таким чином він не матиме на них жодного впливу.

— Наскільки вже укомплектовані батальйони охорони?

— У середньому на 80%. Решта 20, які ми поки не можемо доукомплектувати через відсутність місць проживання тощо — поки що "заступає" воєнізована охорона. Щойно вирішимо питання з проживанням, харчуванням — питання з ВОХР буде остаточно закрите. Бо навіть солдати строкової служби, які сьогодні виконують обов'язки з охорони й оборони — це молоді, підготовлені хлопці, здатні якісніше здійснювати охорону.

Ще зазначу, що батальйони охорони укомплектовані тепловізійними приладами — зараз кожен вартовий на посту має тепловізор. Є сучасні засоби зв'язку, а не як раніше телефони-тапіки. Батальйони забезпечили БРДМ. На цих машинах здійснюють патрулювання. Є потужніше озброєння.

Як змінюється охорона військових арсеналів

— А захист від безпілотників?

— Після НП у Балаклії, коли нам сказали, що нібито причиною були безпілотники, ми на чотирьох основних арсеналах розставили 35-метрові вежі, на яких встановили станції радіоелектронної боротьби. Це продемонструвало свою ефективність, і начальник Генштабу розпорядився встановити такі вежі абсолютно на всіх арсеналах.

— На 6-му арсеналі станція РЕБ "Нота" не працювала?

— Саме там "Нота" працювала. Її вимкнули вже після перших вибухів, коли зрозуміли, чому немає зв'язку і коли не змогли запустити квадрокоптер, аби відзняти обстановку. Скажу більше, у 2017 році були встановлені вежі, станції РЕБ, але не було системи сканування простору. На початку 2018 року (і на Ічні зокрема) така станція вже працювала, оператори сканували простір. Практично на всіх базах, складах, арсеналах ми провели перевірку зони роботи цих станцій — є певний позитивний результат.

— Другим пунктом щодо запобігання можливих НП на арсеналах ви назвали охоронний периметр.

— Це виключення людського фактора. Системи ТЗО (технічні засоби охорони), електричні бар'єри...

— Але все це можливо за умови достатнього фінансування.

— Гадаю, що в першій половині 2019 року ми закриємо питання охорони, охоронних периметрів. Основна робота вже виконана.