КЕМ-172 – маскування за 3 секунди замість 40 хвилин

В. Арциховський, директор НВП «Валар»
Шторм! ... або 2 - 3 секунди замість 40 хвилин роботи

Комплекс для екстреного маскування військової техніки від НВП «Валар» – або 2 - 3 секунди роботи механізму замість сорока хвилин важкої роботи всього екіпажу.

Даний матеріал для широкого загалу, ми вирішили викласти після позитивних і дуже зацікавлених зустрічей з іноземними військовими фахівцями, що відбулися після нашої доповіді на Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», що проходила у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Нам [НВП «Валар»], як розробникам нової техніки для армії та поліції було приємно отримати фахову та дуже високу оцінку складної ініціативної роботи, що проводилася у нашому КБ та на полігонах України.

Сьогодні на полі бою бронетехніка для ворога є ціллю №1, яку належить виявити та знищити в першу чергу. Засобів ураження для такої цілі багато. За останні роки апаратні засоби виявлення зробили великий крок з впроважденням дронів та безпілотників. Такі літаючі розвідники можуть виявляти ціль не тільки у видимому діапазоні але й у інфрачервоному.

Підводячи риску під загальною тенденцією розвідки та виявлення бронетехніки на полі бою, можна стверджувати, що маскувальні дії мають важливе значення. Хоча статутні та учбові матеріали стверджують, що маскування бронетехніка штатною сіткою потребує біля 40 хвилин роботи всього екіпажу та не є доцільне безпосередньо на полі сучасного стрімкого бою.

Маючи свою концепцію роботи бронетехніки на полі бою та відгуки бойових офіцерів, декілька років тому ми почали розробку маскувального комплексу, який може бути придатний не тільки для бронетехніки, але й інших транспортних засобів таких як авто, бензовози, штабні машини та багато чого іншого, навіть була розробка блоку екстреного маскування літаків на летовищі.

Комплекс для екстреного маскування військової техніки (КЕМ-172) призначений для прискореного маскування військової техніки в бойових умовах дефіциту часу і є доповненням до штатних засобів маскування.

Комплекс для екстреного маскування військової техніки

Конструкція реалізує нову концепцію маскування в екстремальних умовах і вже не є інженерним засобом, а представляє собою елемент системи озброєння військової техніки, що встановлюється на поверхні техніки. Маскування бронетехніки проходить за 2-3 секунди замість роботи всього екіпажу на протязі 30-40 хвилин...

Конструкція КЕМ забезпечує можливість розкидання попередньо укладеної комбінованої маскувальної сітки одноразового використання, над поверхнею техніки за рахунок спрацювання піропатрону.

В комплекті є маскувальні сітки для різних театрів бойових дій. Маскувальні сітки також додатково мають елементи для зміни формоутворення профілю бронетехніки за рахунок зміни пружинними елементами форми покриваючої маскувальної сітки. Таким чином, навіть накритий маскувальною сіткою танк дещо змінює свій загальний обрис і вже не нагадує свій профіль.

Комплекс для екстреного маскування військової техніки

Окрім того, в комплекті є засоби повного закриття теплових зон двигуна, що виключає будь-яку можливість виявлення техніки різного роду тепловізорами.

Управління комплексом проводиться засобами електроного управління або механічною системою, які розміщені біля органів керування військової техніки. В конструкції комплексу є запобіжники випадкового спрацювання елементів.

Кріплення комплексу проводиться на поверхні техніки в спеціальних додаткових вузлах. Встановлення комплексу не порушує загальних габаритів техніки і не заважає веденню бойових дій та роботі екіпажу.

Наявні в комплексі піропатрони та спеціальні засоби забезпечують розкидання маскувальної сітки з найвищого рівня який на 700-800 мм вище максимального рівня техніки. Окрім того, у складі комплексу є автомат укладки радіоантени.

Комплекс для екстреного маскування військової техніки

Комплекс може бути використаний для всіх видів основної бойової техніки (танки, бронемашини, системи залпового вогню, розвідувальні машини, системи ПТКС та інше). В залежності від конструктивних особливостей кожного виду техніки, комплекс може бути укомплектований різними елементами кріплення та комплектується відповідними елементами механічної системи.

Для нас є гордістю, що дана розробка зацікавила фахівців далеко за межами України, були пропозиції щодо комплектуванння іноземної бронетехніки типу MBT-2000/Al-Khalid та Т-90С нашими комплексами «Шторм».

Всі фото надані автором


Читати також:Перспективні розробки: малогабаритний робот хірургічного призначення «Ангел»


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.