Фінансування оборони на 2019 рік недостатнє – Полторак

Фінансування оборони на 2019 рік недостатнє – Полторак

«Під час засідання Уряду змушений звернутися до народних депутатів та парламентарів. Ресурс, який виділений на безпеку і оборону у бюджеті на 2019 рік є недостатнім.»

Повідомив Міністр оборони України Степан Полторак, сьогодні, 14 листопада.

Ukrainian Military Pages раніше вже було підготовлено огляд видатків сектору оборони та безпеки закладених у проект бюджету на 2019 рік, а також наведено видатки згідно бюджетів 2017-18 років.

Далі пряма мова.

У нас сьогодні є дуже багато викликів, тривалість ведення бойових дій у зоні ООС вимагає значних коштів. 40 тисяч військовослужбовців знаходяться у важких умовах, у окопах, втрачають своє здоров’я і життя, і я думаю, що точно не повинно бути жодного пріоритету, окрім закупки нового озброєння та військової техніки, а фінансовий ресурс, який передбачений на закупівлі,не дає нам можливості у повному обсязі закуповувати ту техніку, яка нам потрібна на фронті.

Є у нас виклики, пов’язані із побудовою інфраструктури, ми створили 25 бригад, і є над чим працювати у плані їх забезпечення. На жаль, той фінансовий ресурс, який закладено зараз у бюджеті, не дозволяє нам закрити потреби військових. Дуже багато проблем є по забезпеченню, по створенню запасів на випадок відкритої агресії.

Я не хочу говорити про всі виклики і про всі проблеми , які є, і на які нам потрібно адекватно реагувати, планувати, щоб ми не повернулися назад, у 2014 рік.

Наприклад, проблеми обладнання баз, арсеналів і складів... Ця проблема була закладена дуже давно, роками її ніхто не вирішував. Більшість баз і арсеналів, де сталися надзвичайні події, підпадали під скорочення. Більш того не виділялося достатнього ресурсу, а відповідні керівники не приймали рішення щодо передислокації боєприпасів на інші бази.

Сьогодні ми маємо вирішити велику проблему, але той ресурс, який ми отримуємо для обладнання баз та арсеналів – недостатній. Ми отримуємо тільки другий рік поспіль по 500 мільйонів гривень. На наступний рік також заплановано 500 мільйонів.

Нам цих коштів не вистачить навіть для того, щоб добудувати 15 сховищ, які ми розпочали в цьому році. А ми планували 3 арсенали і на це необхідно зовсім інші кошти для забезпечення їх діяльності. Що ми отримуємо після цього? Чергові надзвичайні події.

Ми втрачаємо боєприпаси, які дуже нам потрібні, які важко виробляти, і які є коштовними. Ми потім перераховуємо гроші на відновлення інфраструктури. І це знову ж мільйони.

Я наголошував під час засідання РНБОУ, що треба забезпечувати фінансування згідно Закону України «Про національну безпеку». Там чітко вперше визначено, що таке сектор безпеки, сектор оборони, і визначено, що на безпеку та оборону ми маємо виділяти не менше ніж 5 %. І не менше 3% на сектор оборони. А найголовніше, там чітко визначено, хто входить до сектору безпеки, а хто входить до сектору оборони.

Якщо взяти ці дані і подивитися, який ресурс отримали Збройні Сили України, то він є недостатніми. Я хотів би звернути увагу Уряду і Парламенту, щоб ми діяли у відповідності до Закону України «Про національну безпеку», і щоб ми розглянули можливість збільшення фінансового ресурсу. При такому фінансуванні, ми можемо реформуватися, але будуть значні проблеми з забезпеченням армії та обороноздатності країни!