Високоточні боєприпаси готові до серійного виробництва

Прогрес готовий до виробництва високоточних боєприпасів

Науково-виробничий комплекс «Прогрес» завершив роботи над модернізацією та повним імпортозаміщенням російських компонентів високоточного 152-мм снаряду «Квітник».

Хоча «Квітник» був прийнятий на озброєння Збройних Сил України ще у 2012 році, проте з того часу замовлень на нього не було. З 2014 постало питання необхідності заміни російських комплектуючих, яких у снаряді було понад 40%.

За декілька років фахівці ДП НВК «Прогрес» провели масштабну роботу із повного імпортозаміщення. Цикл виробництва виробу – замкнений, деякі комплектуючі вироби закуповуються у провідних виробників світового рівня. Завдяки цьому вдалось перейти до цифрової системи управління, збільшити вогневу потужність «Квітника» та підвищити його надійність. Фактично, системи снаряду були повністю переконструйовані.

В першу чергу «Квітник» отримав нову, у рази меншу, головку наведення, яка є однією з найбільш складних частин високоточного снаряду. Під час пострілу всі системи снаряду, в тому числі оптика, електроніка, виконавчі пристрої точної механіки, повинні витримати перевантаження у 10000 g (коли 100 грам перетворюється у тонну). Попри такі екстремальні характеристики електроніка повинна працювати та керувати снарядом.

Квітник отримав нову, у рази меншу, головку наведення

Водночас нова головка наведення дозволяє використати її не тільки у 152-мм «Квітнику», але і в його «натівській» версії в 155-мм калібрі, а також у 122-мм снаряді «Карасук» та новій 120-мм міні «Круча». Таким чином, використання однієї головки наведення у всій лінійці калібрів високоточних снарядів, за умови їх серійного виробництва великим партіями, дозволяє значно зменшити її вартість.

Прогрес готовий до виробництва високоточних боєприпасів Прогрес готовий до виробництва високоточних боєприпасів

Зараз підприємство повністю готове до проведення необхідних попередніх і державних випробувань «Квітника», серійного виробництва та чекає замовлень з боку Міністерства оборони України.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт ДК «Укроборонпром»

довідник озброєння і військової техніки