Франція долучається до розробки гіперзвукової зброї

Франція приєднується до розробки гіперзвукової зброї

Світові держави змагаються у розробці так званої «гіперзвукової» зброї, що рухається у кілька разів швидше за звук, відтепер до цього «клубу» приєднується й Франція.

Франція стала четвертою країною з п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН після Китаю, Росії та США, яка приєдналася до розроблення зброї здатної рухатися швидше за 5 Мах та маневрувати у польоті, що ускладнює її відстеження та перехоплення.

«Ми вирішили підписати контракт на гіперзвуковий планер, що буде здатний летіти зі швидкістю понад 6 000 кілометрів за годину», – заявила міністр оборони Флоренс Парлі.

Французький проект отримав назву V-MaX (Vehicule Manoeuvrant eXperimental), його очолює ArianeGroup – спільне підприємство Airbus і Safran. Перший політ очікується до кінця 2021 року.

«Багато країн оснащуються цією зброєю, і ми маємо ноу-хау для її розробки. Ми більше не можемо дозволити собі чекати», – сказала Парлі, відкриваючи проект.

Франція вже провела дослідження щодо силових установок для гіперзвукових польотів за 37 млрд. євро ($42 млрд.) як частину модернізації ядерного арсеналу. Перспективна ракета повітряного базування ASN4G, яка створюється на заміну ракет ASMP середнього радіуса дії, за заявленими характеристиками зможе рухатися на гіперзвукових швидкостях (7-8 Мах).