Війська тероборони Польщі складатимуть 53 тис. чол.

Війська тероборони Польщі складатимуть 53 тис. чол.

Війська територіальної оборони збройних сил Польщі на даний час нараховують близько 17 тисяч чоловік і переважно складаються з добровольців.

У структурі також 2,9 тис. професійних військовослужбовців, які зайняті організацією курсу підготовки. Про це пише Оборонно-промисловий кур'єр з посиланням на польські ЗМІ.

За задумом керівництва оборонного відомства заплановано сформувати 17 бригад військ територіальної оборони загальною чисельністю 53 тисяч чоловік. До кінця 2019 року у підрозділах територіальної оборони повинні вже проходити службу близько 25-35 тисяч.

За деякими даними, бажаючих вступити до лав військ територіальної оборони досить багато. Звичайно ж, у деяких районах країни, особливо там, де вже є регулярні військові частини, їх менше, але це не заважає в цілому організації системи підтримки військових навичок цивільного населення.

Офіційно війська територіальної оборони призначені для підтримки регулярних військ у разі військових дій в місцях їх проживання. На практиці мова йде про добре організовані і навчені формування з широким спектром завдань, у тому числі боротьба з розвідувально-диверсійними групами у зоні відповідальності; забезпечення безпеки перекидання сил і засобів регулярних частин збройних сил Польщі до району оперативного застосування, охорона об’єктів інфраструктури, пошуково-рятувальні операції, а також ведення партизанської війни.

Цікаво, що «територіалів» планується залучити і до операцій у такій сфері як кіберпростір. Саме таким чином, Військо Польське сподівається задіяти IT-фахівців, оскільки не має можливості запропонувати їм у діючих збройних силах більш вигідні умови і хороші зарплати у порівнянні з IT-кампаніями. До слова, для держави утримувати війська територіальної оборони набагато дешевше, ніж регулярну армію.

Як відомо, вступивши до лав Військ територіальної оборони, немає необхідності залишати основну роботу. Добровольці залучаються на навчання з регулярними військами тільки у вихідні дні. Крім того, ці «військові ігри» щомісяця оплачуються державою.