JLTV визнаний непридатним для експлуатації

JLTV визнаний непридатним для експлуатації

Новітній бронеавтомобіль JLTV має проблеми з обслуговуванням, надійністю та ситуаційною обізнаністю екіпажу, а найбільш озброєна версія у звіті Пентагону визнана «неефективною» .

Про це 22 лютого повідомив американський інформаційний портал Military Times.

Oshkosh L-ATV (JLTV – Joint Light Tactical Vehicles) рекламувався як добре захищений і високомобільний транспортний засіб для заміни більш вразливих у бойових ситуаціях Humvee. Заявлось, що автомобіль має балістичний захист на рівні машин із захистом від мін і засідок (MRAP), але на третину від них легший і на 70 відсотків швидший.

Програма закупівель складає 49 099 машин для Армії США, 9 091 для Корпусу морської піхоти і 80 автомобілів для ВПС та розрахована на дадцять років.

У середині січня перша партія бронемашин JLTV була відправлена до 1-ї бронетанкової бригади 3-ї піхотної дивізії у Форт Стюарт, Джорджія.

Ukrainian Military Pages Oshkosh M-ATV

Раніше – минулого року, у щорічному звіті, оприоюдненому директором з питань оперативних випробувань та оцінки Міноборони (MOT&E), було відзначено ряд недоліків, що були виявлені під час дослідної експлуатації. Звіт містить огляд програм армії, флоту і військово-повітряних сил. Армійський розділ містить відгуки та рекомендації стосовно двох десятків систем.

JLTV випускається в двох-і чотиримісних версіях з чотирма базовими конфігураціями: загального призначення, вантажний транспортний засіб, транспортний засіб для важких озброєнь і транспортний засіб ближнього бою. Всі варіанти були визнані «непридатними для експлуатації через недоліки у надійності, ремонтопридатності, навчанні, посібниках, ситуаційної обізнаності екіпажу і безпеки».

JLTV визнаний непридатним для експлуатації

Крім того, машина для ближнього бою визнана «неефективною для використання в бойових і тактичних місіях», зокрема програє Humvee.

«Процес перезарядки ракет повільний і складний для екіпажів», – зазначено у доповіді, а версія «ближнього бою» має «менше місця для зберігання, ніж в інших варіантах JLTV, і доступ до необхідного обладнання у кузові машини ускладнений».

Також зазначається, що екіпаж має «погану видимість через сліпі зони навколо автомобіля».

Екіпажі мали проблеми з виходом з JLTV, зокрема «численні відмови дверей, які не відкриваються та заважють солдатам і морпіхам під час посадки і виходу з машини».

Виникли проблеми з обслуговування JLTV у польових умовах.

«Підрозділи не можуть обслуговувати JLTV без підтримки представників сервісних служб підрядника через складність транспортного засобу, неефективне навчання, погані інструкції та проблеми з усуненням несправностей на транспортному засобі», – йдеться у звіті.

Проблеми, пов'язані з надійністю, включали негаразди з проводкою двигуна, пошкодження шин та несправності гальмівної системи.

Загалом автомобілі JLTV потребують більшого обслуговування ніж Humvee.

Ukrainian Military Pages HMMWV та Oshkosh L-ATV

Також жоден з варіантів не здатний еефективно використовуатися із буксированим причепом.

«Причіп має меншу рухливість, ніж JLTV, та уповільнював тестуємі машини. Армія не прийянла рішення щодо купівлі причепів для JLTV», – заначається у доповіді.

Автори доповіді рекомендували, щоб розробити для програми JLTV план вдосконалення з урахуванням рекомендацій цього звіту та інших пунктів, згаданих у таємному додатку.

Джордж Менсфілд, віце-президент і генеральний менеджер спільних програм Oshkosh Defense прокоментував результати випробувань:

«Мета дослідної експлуатації (що була завершена у травні 2018) в отриманні зворотнього зв'язку від бійців щодо бажаних вдосконалень. Ці відгуки вже втілюються у JLTV. Ми з нетерпінням чекаємо продовження поставок цих машин для армії та морської піхоти».


Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter та Facebook