Виплати за проходження навчальних зборів у 2019 році

Грошове забезпечення

Редакція Ukrainian Military Pages підготувала оновлену інформаційну довідку щодо нарахувань та виплат коштів резервістам та військовозобов’язаним за проходження навчальних зборів.

Базою для обчислення більшості виплат є розмір мінімального прожиткового мінімуму на місяць для працездатних осіб, що встановлений на 1 січня календарного року, відповідно на 2019 рік виплати за збори рахуватимуть виходячи з 1921 грн (проти 1762 грн у 2018 році).

Деякі виплати призначені лише для резервістів (які зараховані до оперативного резерву після звільнення зі служби, або які добровільно підписали контракт на службу в резерві).

Виплати за проходження навчальних зборів у 2019 році

Військовозобов'язаним та резервістам за час проходження зборів виплачується:

  • добові за кожний день перебування на зборах (але не по 60 грн як усім, а у відсотках — 20-50% від 60 грн. в залежності від військового звання);
  • середній заробіток на підприємствах (організаціях), в яких працюють призвані на збори громадяни, з наступним відшкодуванням цих витрат Міністерством оборони;
  • військовозобов'язаним та резервістам, які не працюють, військовими частинами виплачується грошове забезпечення в розмірі прожиткового мінімуму (1921 грн);

Резервістам крім того виплачується:

  • грошові виплати в розмірі від 1,5 до 2 прожиткових мінімумів в залежності від військового звання;
  • одноразове грошове заохочення за підсумками служби у військовому резерві за минулий рік (від 1600 до 3100 грн).

Із нарахованих сум (крім добових) утримуються ставки податку на доходи фізичних осіб (у розмірі 18%) та військового збору (у розмірі 1,5%).

Варто також зауважити – якщо резервіст проходитиме збори для військовозобов'язаних (а не оперативного резерву) то й виплати він отримає як військовозобов'язаний.

Нагадаємо, що грошові виплати резервістам та військовозобов'язаним, в тому числі за час проходження навчальних зборів нараховуються згідно таких документів (зі змінами):

  • постанова КМУ від 23.11.2006 року № 1644 «Про порядок і розміри грошового забезпечення та заохочення військовозобов'язаних та резервістів, грошової виплати резервістам»;
  • наказ МОУ від 12.03.2007 року № 80 «Про затвердження Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам».

Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, житлового та соціального забезпечення військовослужбовців (резервістів) можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців» .


Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter та Facebook