ОБСЄ виявило на Донбасі новітні російські засоби РЕБ

Новітні російські засоби РЕБ виявлено на Донбасі

У звіті, що оприлюднений о 19.30 19 березня 2019 року, СММ ОБСЄ повідомила про виявлення на окупованій території України двох типів новітніх російських систем РЕБ.

OSINT-аналітики InformNapalm вважають, що росіяни випробовують ці комплекси не лише проти ЗСУ, а також випробовують їх в бойових умовах проти американських БпЛА.

16.03.2019. БПЛА СММ малого радіусу дії виявив автоматизовану станцію перешкод (Р-330Ж «Житель») на автомобілі «КамАЗ-4310» і комплекс радіоелектронної боротьби («Тирада-2») неподалік від н. п. Южна Ломуватка (60 км на захід від Луганська)

Над лінією розмежування часто літає американський стратегічний БпЛА RQ-4B Global Hawk, що оснащений інтегрованою системою спостереження і розвідки HISAR (Hughes Integrated Surveillance & Reconnaissance). Комплекс має радар SAR/MTI, оптичний та інфрачервоний сенсори. Всі три підсистеми можуть працювати одночасно, а їхні дані обробляється єдиним процесором. Цифрові дані можуть передаватися на землю в режимі реального часу в межах прямої видимості або через супутниковий канал зі швидкістю до 50 Мбіт/с.

OSINT-аналітики InformNapalm вважають, що росіяни за допомогою новітніх станцій РЕБ, що зафіксовані місією ОБСЄ 16 березня на окупованій території, намагаються глушити канал зв’язку між американським БпЛА та супутником.

Р-330Ж «Житель». Російська автоматизована станція радіоперешкод призначена для автоматизованого виявлення, пеленгування й аналізу сигналів джерел радіовипромінювання в діапазоні частот 100–2000 МГц, а також для створення радіоперешкод для переносних та мобільних наземних станцій (абонентських терміналів) систем супутникового зв’язку «ІНМАРСАТ» та «ІРІДІУМ», навігаційної апаратури споживачів супутникової радіонавігаційної системи «НАВСТАР» (GPS) та базових станцій стільникової системи зв’язку GSM-900/1800. В Україну не постачалась.

«Тирада-2». Система орбітального придушення, призначена для безконтактного виведення з ладу супутників зв’язку. Розробка системи почалася в 2001 році, а вперше публічно про неї заговорили в 2017. У серпні 2018 року на форумі «Армія-2018» публічно було підписано контракт на її постачання на замовлення міноборони РФ. У грудні 2018 РІА «Новости» повідомило, що «Тирада-2» в 2019 році надійде на озброєння частин Центрального військового округу.


Читати також:Російські засоби РЕБ у бойових діях на Донбасі

Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter, Facebook та Linkedin