Сили спецоперацій США випробували крилату міні-бомбу

Сили спецоперацій США випробували крилату міні-бомбу

Американська авіація незабаром отримає мініатюрні, але потужні високоточні боєприпаси з максимальним зарядом вибухової речовини у класі боєприпасів масою до 50 кг.

Вчора, 12 березня, прес-служба компанії Dynetics повідомила, що Командування спеціальних операцій США (SOCOM) і Командування спеціальних операцій ВПС (AFSOC) провели перший етап випробувань бомби GBU-69/B.

Боєприпас, спочатку відомий як Small Glide Munition (SGM), був презентований у 2016 році. SOCOM замовило розробку цієї бомби для своїх потреб, крім того, до потенційної закупівлі підключилося AFSOC.

Під час випробувань GBU-69/B вразила всі намічені цілі, використовуючи супутникове та лазерне наведення. Крім того, були успішно протестовані можливості зміни цілі вже після скидання бомби і скасування атаки.

Сили спецоперацій США випробували крилату міні-бомбу Ураження цілі GBU-69/B. Фото: dynetics.com

Минулого року SOCOM замовило партію з 1000 GBU-69/B і подальше вдосконалення боєприпасу. У AFSOC мініатюрними «розумними» бомбами планують озброїти літаки AC-130, а пізніше й іншу авіацію.

AC-130

Завдяки малій масі і універсальності нові кореговані бомби можуть застосовуватися будь-яким видом бойової авіації, що оснащена стандартними пусковими установками (вертольотами, безпілотниками, бомбардувальниками, винищувачами тощо).

Електронна «начинка» SGM складається з модуля GPS і системи лазерного наведення. Боєголовка має два режими підриву: контактний (при попаданні в ціль) і активацію на заздалегідь заданій висоті. Маса GBU-69/B складає всього 27 кг, при цьому в ній міститься 16 кг вибухової речовини – більше, ніж в 50-кг ракеті AGM-114 Hellfire (9 кг).



Використані джерела:
warspot.ru