ВСП пропонує власну концепцію символіки служби

ВСП пропонує власну концепцію символіки служби

Військова служба правопорядку у Збройних Силах України розповіла про проблеми та перспективи щодо розроблення символіки служби згідно з новим стандартом.

Наразі символіка української армії змінюється відповідно до нової стандартизованої концепції (використання для основи нарукавних знаків британського щита, певних кольорів поля і канту, та загалом не більше чотирьох кольорів, відмова від написів, цифр, офіційних гербів тощо).

Рік тому, офіційна заявка щодо розробки та затвердження повного комплексу символіки для Служби правопорядку була подана й Головним управлінням ВСП ЗСУ.

Як повідомила група зв’язків з громадськістю ГУ ВСП вчора на сторінці у Facebook, до Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ (ГУ РСМЗ), разом із заявкою було також подано проект символіки, що була розроблена ветераном служби правопорядку полковником Юрієм Хорошуновим та однодумцями.

В комплекс входить емблема ВСП, створена на основі раніше затвердженого беретного знаку, комплект нарукавних емблем для структурних підрозділів Служби правопорядку, комплект нарукавних нашивок для використання на камуфльованій формі одягу (за прикладом нарукавних нашивок та пов’язок військових правоохоронців країн НАТО), комплект заохочувальних нагрудних знаків (передбачених Концепцією відомчої нагородної системи Міноборони та Генштабу ЗСУ) та особистий жетон військовослужбовця Служби правопорядку
ВСП пропонує власну концепцію символіки служби

«Наразі, проект комплексу символіки ВСП ЗС України «відкладений у довгий ящик». Причина – відмінність бачення майбутньої символіки ВСП військовослужбовцями самої служби та представниками експертної групи з розробки символіки при ГУ РСМЗ. З одного боку – Служба намагається отримати символіку наближену до символіки підрозділів військової поліції країн НАТО, з іншого – в експертній групі є думки «прив’язати» символіку військових правоохоронців до символіки Національної гвардії України (за прикладом французької жандармерії) чи Національної поліції. А це інші символи, інші кольори, невластиві структурам військовій поліції», – наводяться слова автора концепції Юрія Хорошунова.

Нагадаємо, що інший варіант, який був запропонований експертною групою при ГУ РСМЗ ЗСУ (наведений нижче), висвітлювався на Ukrainian Military Pages у квітні минулого року.

варіант символіки ВСП запропонований експертною групою

Представник експертної групи з питань розробки нарукавних знаків Збройних Сил України, відомий журналіст Віталій Гайдукевич (склад групи можна подивитись тут), так прокоментував допис поширений Службою правопорядку:

Варіант, який був запропонований ГУ РСМЗ, це була пропозиція для напрямку руху. При цьому було чітко зазначено, що такі речі як «два пістоля, шолом, ножик, окуляри» елементарно не відповідають вимогам до емблем – більше 3-4 елементів. На пропозицію зустрітися із керівником військової поліції [ВСП - ред.] і визначити акценти, відповіді не отримали. Військова поліція сама заходилася щось малювати. Навіщо? Чи не здається ВСП дивним, що за той час, що вони малюють, ГУ РСМЗ затвердило і передало на підпис НГШ символіку 93, 55, 24, 30, 58, 72 [бригад - ред.], затверджена символіка ССО, практично завершено комплект емблем структур ССО, розпочато роботу над емблемами частин ДШВ і КМП... а ВСП - ні. Можливо ВСП слід відкласти фломастери і припинити займатися непрофільною творчістю?

Ознайомитись із вже затверженною символікою частин ви можете на Ukrainian Military Pages.


Читати також:«Брендування» Українського війська: щит як віддзеркалення військових традицій

Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter, Facebook та Linkedin