У Туреччині тривають випробування власного ЗРК

У Туреччині випробовують власний ЗРК

У Туреччині продовжуються випробування власного зенітно-ракетного комплексу малої та середньої дальності HISAR, якій планується прийняти на озброєння найближчим часом.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на «Анадолу».

Наразі розробники тестують зенітні керовані ракети та бойові головки до них. Також тестуються радар, система управління стрільбою, оптико-електроні системи та засоби зв'язку комплексу.

Розробляються два варіанти зенітного ракетного комлексу – HISAR-A з радіусом дії до 15 кілометрів і HISAR-O – до 25 кілометрів. На кожній пусковій по шість ракет в одноразових ТПК.

Заявлені характеристики Hisar-А Hisar-O
Ефективна дальність ураження цілей, км: 2 - 15 3 - 25
Ефективна висота ураження цілей, км: 0,03 - 5 0,05 - 10
Граничний курсової параметр, км: 5 10
Імовірність ураження однією ЗКР ціліз ЕПР=1 м2, що не маневрує: 0,6 0,6

У Туреччині випробовують власний ЗРК У Туреччині випробовують власний ЗРК Пускові установки HISAR-A та HISAR-O

Варіант HISAR-A побудований на шасі турецької БМП FNSS ACV-30 (подовжений на один каток модифікований M113). Переведення з похідного положення в бойове (і назад) займає менше хвилини, після чого машина готова вести вогонь на дальність до 15 км і до 5 км по висоті. Пускова установка, РЛС та пункт управління HISAR-O змонтовані на автомобілі підвищеної прохідності Mercedes-Benz Zetros 2733.

ЗРК HISAR здатен вести вогонь на 360 градусів та знищувати літальні апарати з нерухомим чи поворотним крилом, крилаті ракети, безпілотні літальні апарати, а також ракети типу «повітря-земля». Ракета злітає вертикально і наводиться на ціль за допомогою маневрових двигунів.

У Туреччині випробовують власний ЗРК Пускова ЗРК Aselsan HISAR-A на базі FNSS ACV-30

ЗКР обох комплексів мають високий ступінь уніфікації. Вони оснащені двоступінчастим твердопаливним ракетним двигуном (відрізняються потужністю), інфрачервоною ГСН (розробка Aselsan), осколково-фугасною бойовою частиною і детонатором (розроблений інститутом TUBITAK Sage). На маршовій ділянці траєкторії польоту ракети застосовується радіокомандне наведення, а на кінцевому – ІК-самонаведення.

Випробування ЗРК HISAR ведуться концернами Aselsan та Roketsan.