НАБУ затримало екс-командувача Національної гвардії

НАБУ затримало екс-командувача Національної гвардії

Детективи Національного антикорупційного бюро України затримали колишнього командувача Нацгвардії за підозрою у заволодінні майном Головного управління НГУ на 81,64 млн гривень.

Про це повідомляє офіційний сайт НАБУ.

Слідство встановило, що у 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (у подальшому ГУ Нацгвардії України) та компанія-забудовник уклали угоду на будівництво житлового комплексу із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями на території колишньої військової частини. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва НГУ мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016-2017 рр, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та ж компанія зводила на околиці Києва (біля станції метро «Бориспільська). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81 635 448 грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.

Генерального директора компанії-забудовника та оцінювача також було затримано.

Дії екс-командувача Нацгвардії та генерального директора компанії-забудовника кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, оцінювача — ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України. Вирішується питання про повідомлення особам про підозру та обрання їм запобіжних заходів.

Повідомляється, що зазначені факти детективи НАБУ розслідували із грудня 2017 року за матеріалами журналістських розслідувань програми Bihus.info.