Бойові багі або легкі машини для спецпризначенців

Бойові багі або надлегкі машини для спецпризначенців

Пустельні патрульні машини, швидкохідні штурмові машини або бойові багі – на пересіченій місцевості та в наборі швидкості мало якій армійський транспорт складе їм конкуренцію.

Умовно можна вважати, що передвісником цих машин стали легкі армійські позашляховики (Volkswagen Kübelwagen, Bantam BRC та інші), але цілі в них кардинально різні. Якщо легкі позашляховики потрібні армії, то бойові багі швидше транспорт спецпризначенців.

Саме на пустельних патрульних машинах (Desert Patrol Vehicle, DPV) загін американських сил спеціальних операцій Navy SEAL Team 6, більш відомий як «морські котики», першим увійшов у місто Кувейт під час операції «Буря в пустелі».

Вони не мають броні, а їх прохідність обумовлена перш за все малою вагою. У невеликій збірці представлені деякі з легких машин, які розроблені для «особливих солдатів» різних країн.

Машини Fast Attack Vehicle (FAV) можна вважати першими бойовими багі. Ралійна команда Chenowth в 80-і роки виграла американський армійський контракт на розробку швидкого військового багі, і понеслося ...

Бойові багі або надлегкі машини для спецпризначенців

Перші автомобілі Fast Attack Vehicle з'явилися в 1982 році. У першій партії, яку отримала 9-та піхотна дивізія американської армії було 120 FAV. Проте згодом FAV у піхоті були замінені звичайними Humvee, натомість бойові багі були передані у підрозділи спецпризначення.

Зірковий час машин швидкої атаки настав під час операції «Буря в пустелі».

Бойові багі або надлегкі машини для спецпризначенців

Американські «морські котики» на FAV зуміли швидко подолати пустелю і прорватися у місто Кувейт. Тим самим вони зробили кращу рекламу для Chenowth і цього класу техніки.

FAV'и оснащувалися 2-літровими 200-сильними двигунами Volkswagen, важили 680 кг і могли проїхати 320 км на одній заправці, максимальна швидкість становила 97 км/год. У 1991 році Fast Attack Vehicle були перейменовані у Desert Patrol Vehicle (DPV).

Бойові багі або надлегкі машини для спецпризначенців

Зі збільшенням потреб американської армії з'явилися машини Light Strike Vehicle (LSV), що важили 960 кг, набирали швидкість до 130 км/год і вміщали значно більше вантажу (зокрема й озброєння). Нова машина стандартно озброювалася 12,7-мм кулеметом Browning M2, 5,56-мм кулеметом M249 SAW LMG, 7,62-мм кулеметом M60 і двома шведськими одноразовими протитанковими гранатометами AT4.

Бойові багі або надлегкі машини для спецпризначенців

LSV досі використовується і, окрім США, стоїть на озброєнні Греції, Кувейту, Мексики, Оману, Португалії, Іспанії та Бангладеш.

У 1996 році з'явилося третє покоління багі армії США – Advanced Light Strike Vehicle (ALSV). Це був ще важчий монстр масою 1600 кг зі 160-сильним двигуном, здатним «затягувати» машину в повному спорядженні на 75% схили. Багі продумували так, щоб його міг транспортувати стандартний армійський вертоліт, наприклад CH-47 Chinook.

Бойові багі або легкі машини для спецпризначенців

Flyer-60 Advanced Light Strike Vehicle – ще більш важкий «легкий» американський позашляховик типу багі. Машина вміщує п'ять чоловік, оснащується 150-сильним дизельним двигуном об'ємом 1,9 л і може перевозити до 1,6 т вантажу.

Бойові багі або легкі машини для спецпризначенців

M1161 Growler єдині легкі машини (Internally Transportable Light Strike Vehicle, ITV-LSV) спеціально призначені для використання з гвинтокрилами V-22 Osprey. Багатофункціональна швидкохідна штурмова машина (FAV) розроблена компанією American Growler та перебуває на озброєнні Корпусу морської піхоти США з 2009 року по теперішній час.

Бойові бггі або надлегкі машини для спецпризначенців

Машина оснащена 2,8-літровим турбордизелем (132 к.с.), здатна розвивати швидкість до 105 км/год на бездоріжжі та до 137 км/год на асфальті. Запас ходу на одній заправці 657 км.

Її коротша двомісна версія M1163 використовуються для буксирування 120-мм міномету M327.

Бойові багі або надлегкі машини для спецпризначенців Бойові багі або надлегкі машини для спецпризначенців

В Ізраїлі, у 1997 році, спеціально для спецпідрозділів і сил швидкого реагування, фірма Engineering Equipment Division розробила шестиколісний повнопривідний спеціальний ударний автомобіль М-626/G Desert Raiders (FAV - Fast Attack Vehicle).

Бойові багі або легкі машини для спецпризначенців

Оригінальна конструкція задньої підвіски (незалежна підвіска задньої пари коліс для кожного борту) дозволяє машині долати 60-сантиметровий бар'єр, брати підйом крутизною до 70 градусів і продовжувати рух, навіть якщо всього одне колесо торкається землі.

Бойові багі або легкі машини для спецпризначенців

Бойові машини типу багі завоювали чималу популярність в Латинській Америці. Цьому сприяли не тільки їх тактичні якості, але і простота конструкції, що дозволяє збирати їх буквально в сараях, представляючи їх продуктом «вітчизняної військової промисловості».

«Коджак» – бойовий багі болівійської армії, розроблявся майже десять років, прийнятий на озброєння в 2005 році. Тримісна машина може оснащуватися як стрілецькою зброєю, так і пусковими ракетними установками.

Бойові бггі або легкі машини для спецпризначенців

Уругвайський багі отримав назву «Апереа» (назва гризуна, також відомого як бразильська морська свинка). Багі значною мірою комплектується вузлами, імпортованими з Бразилії, зокрема, до них відносяться дизельні мотори «Фольксваген» робочим об'ємом 1,6 або 1,8 л. Максимальна швидкість з першим них становить 140 км/год, з другим - 160 км/год. 60-літровий паливний бак забезпечує машині з 1,6-літровим мотором пристойний запас ходу – 700 км. Порожня машина важить 630 кг, споряджена (з екіпажем) – до 1100 кг.

Бойові багі або легкі машини для спецпризначенців

Перуанський «Вовк» (саме так перекладається прізвисько «Lobo») справляє враження найбільш продуманій конструкції серед всіх латиноамериканських «виробів». Розробку машини під офіційним позначенням VATT (Vehiculo de Ataque Todo Terreno – «всюдихідна штурмова машина») здійснювала з 2001 року фірма «Касанаве СА», а перші серійні зразки надійшли на озброєння в 2005 році.

Бойові багі або легкі машини для спецпризначенців

На додаток до набору з 7,62-мм і 12,7-мм кулеметів на машині випробувані кілька протитанкових ракетних комплексів. Найбільш поширеним варіантом є ПТРК 9К11 «Малютка» (або його китайський клон HJ-73C).

Бойові багі або легкі машини для спецпризначенців

Не залишилась осторонь і Україна – з початком російської агресії з'явилися імпровізовані та волонтерські машини. На фото: розроблений волонтерами штурмовий автомобіль «Пегас», про якій Ukrainian Military Pages вже писали у 2016 році.

Ukrainian Military Pages

Згодом багі запропонувала й промисловість. Так, на виставці «Зброя та безпека – 2017», НВК «Техімпекс» представила легкий тактичний автомобіль (ЛТА) розроблений у співпраці із науковцями та студентами Вінницького національного технічного університету на замовлення Державної прикордонної служби України.

ЛТА з повною масою 1270 кг, комплектується 2-літровим турбодизелем потужністю 240 к.с. та розвиває швидкість до 130 км/год. Запас ходу до 570 км. Машина може долати підйоми крутизною 45˚. Радіус розвороту 8,7 м. Машина оснащена лебідкою з тяговим зусиллям 2,5 т. Озброєння: 7,62 або 12,7-мм кулемет або 30/40-мм автоматичний гранатомет.

Бойові аггі або легкі машини для спецпризначенців

Ще один українській багі – розробка української інженерної команди і добровольчого полку «Азов» була продемонстрована у 2018 році. Машина може перевозити п'ять членів екіпажу і евакуювати двох важкопоранених.

Бойові багі або легкі машини для спецпризначенців

Але повернемося до початку – американська промисловість не стоїть на місці.

Електробагі Reckless UTV від американської Nikola Corportation оснащений чотирма електродвигунами (по одному на кожне колесо), які забезпечують потужність, еквівалентну 555 к.с. Машина може озброюватися кулеметами, автоматичними гранатометами і ПТРК Javelin.

Бойові багі або легкі машини для спецпризначенців

Одні з найпопулярніших сучасних бойових багі – сімейство MRZR від американської Polaris Defense. Ці машини мають модульну конструкцію, що дозволяє адаптувати їх під будь-які потреби. Крім того, ці машини доступні на цивільному ринку. На фото – модифікація MRZR D4.

Бойові багі або легкі машини для спецпризначенців

Багі Polaris MRZR з бойовим лазером від Raytheon.

Бойові багі або легкі машини для спецпризначенців



Використані джерела:
Популярная механика
А.Харук. Латиноамериканские боевые багги
Автомобіль для війська розробили науковці і студенти ВНТУ
warspot.ru