Верховний Суд розглянув апеляцію на рішення щодо незаконності зменшення пенсії до 70%

оновлено [оригінальна публікація 05.06.19]
пенсійне забезпечення

Велика палата Верховного Суду розглянув апеляційну скаргу на рішення у зразковій адміністративній справі №240/5401/18, щодо незаконності зменшення розміру пенсії до 70%.

Оновлено 19.06.19: розгляд справи перенесений на 9 вересня 2019 року

Оновлено 11.09.19: розгляд справи перенесений на 16 жовтня 2019 року

Оновлено 18.10.19: 16 жовтня Велика Палата Верховного Суду ухвалила рішення у зразковій справі та погодилася з висновками суду першої інстанції, залишивщи його рішення без змін. Офіційне повідомлення на сайті Судова влада України »»

Нагадаємо, що ухвалою від 4 лютого 2019 року Верховний Суд задовольнив позов військового пенсіонера та визнав протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області щодо зменшення відсоткового значення розміру пенсії з 83% до 70% сум грошового забезпечення під час проведення її перерахунку.

Позивач звернувся до суду з тим, що з 7 березня 2004 року він отримує пенсію відповідно до Закону №2262-ХІІ, розмір якої становив 83% сум грошового забезпечення. 1 березня 2018 року набрала чинності Постанова КМУ №704, якою збільшено грошове забезпечення у зв'язку з чим Головне УПФ здійснило перерахунок пенсії позивача з 1 січня 2018 року. Проте при перерахунку пенсії її розмір було зменшено з 83% до 70% сум грошового забезпечення на підставі частини другої статті 13 Закону №2262-ХІІ в редакції, чинній на час перерахунку пенсії.

На думку позивача (яку підтримав суд задовольнивши позов), оскільки призначення та перерахунок пенсії є різними за змістом та механізмом процедурами, внесені зміни до частини другої статті 13 Закону №2262-ХІІ не стосуються перерахунку вже призначеної пенсії, а має застосовуватися розмір грошового забезпечення у відсотках, який встановлено на момент призначення пенсії.

Суд розглядав справу як зразкову з метою ухвалення зразкового рішення для формування єдиної судової практики вирішення цієї категорії спорів, оскільки в адміністративних судах перебувають справи за аналогічними позовами, у яких відповідачем є один і той самий суб’єкт владних повноважень, спір у яких виник з аналогічних підстав, у відносинах, що регулюються одними нормами права та у яких позивачами заявлені ідентичні вимоги.

Звертаємо увагу, що суди мають враховувати правові висновки Верховного Суду, викладені у рішенні за результатами розгляду зразкової справи (ч. 3 ст. 291 КАС України).

За апеляційною скаргою Головного управління Пенсійного фонду Житомирської області 13 березня відкрито апеляційне провадження та постановлено призначити справу до розгляду на 12 червня 2019 року, в порядку письмового провадження без виклику учасників справи.

Зазначене рішення набере законної сили у разі відповідного висновку за результатами апеляції.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.
Ухвала Верховного Суду від 04.02.2019 № Пз/9901/58/18 (№240/5401/18)

Нагадаємо, що за результатами розгляду іншої зразкової справи Верховний Суд постановив, що військовослужбовцям мають компенсувати всі невикористані додаткові відпустки, що передбачені їм як учасникам бойових дій, але не були надані у зв'язку з особливим періодом.

Читати також:Верховний Суд постановив враховувати індексацію для розрахунку пенсії військовослужбовцям