РФ збирається утилізувати захоплену субмарину ВМСУ

підводний човен Військово-Морських Сил ЗС України U01 Запоріжжя проекту 641

Росія планує утилізувати захоплений у 2014-у році підводний човен Військово-Морських Сил ЗС України U01 «Запоріжжя» проекту 641, який наразі перебуває на окупованій території.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Міністерство оборони РФ оголосило тендер щодо утилізації ряду плавзасобів, зокрема й підводного човна проекту 641 без зазначення якого саме, проте відомо, що у розпорядженні Росії є тільки один човен цього проекту – захоплена у 2014-у році субмарина «Запоріжжя».

Доповнення: згідно з уточненими даними, у плавдоці ПД-16 в Південній бухті Севастополя перебуває дизельний підводний човен ЧФ РФ Б-380 «Святий князь Георгій» проекту 641Б «Сом», який вже кілька років у планах на списання та утилізацію, тож ймовірно утилізуватимуть саме цей човен.

Довідка щодо ПЧ «Запоріжжя». Великий підводний човен проекту Б-641 був закладений 24 березня 1970 року у Ленінграді (сучасний Санкт-Петербург) на Адміралтейському заводі, спущений на воду 29 травня, а 6 листопада того ж року було завершено державні випробування та в продальшому човен проходив службу у складі різних флотів ВМФ СРСР.

У складі ВМСУ переважно перебував у ремонті. У липні 2012-го, після 22-х річного ремонту, «Запоріжжя» вийшов в море для проведення занурення і ходових випробувань у підводному положенні, чим розпочав відновлення боєздатності. У червні 2013 року командувач ВМСУ повідомив про завершення ремонту та готовність підводного човна до виконання завдань.

підводний човен Військово-Морських Сил ЗС України U01 Запоріжжя проекту 641 підводний човен Військово-Морських Сил ЗС України U01 Запоріжжя проекту 641 підводний човен Військово-Морських Сил ЗС України U01 Запоріжжя проекту 641 підводний човен Військово-Морських Сил ЗС України U01 Запоріжжя проекту 641 підводний човен Військово-Морських Сил ЗС України U01 Запоріжжя проекту 641