Перспективи застосування колісних танків для потреб ЗСУ

Д. Дяченко, Т. Хліманцов (ВІТВ НТУ «ХПІ»)
колісні танки

Аналіз війн і конфліктів останніх десятиліть показує, що танки не тільки не втратили своєї ролі у сучасному бою, але і в найближчий перспективі навряд чи зможуть бути чимсь замінені.

Про роль, місце і значимість основних бойових танків у сучасному бою можна судити за їх кількісним складом, який не змінюється тривалий час в арміях практично всіх країн світу.

Разом з тим, незважаючи на очевидність необхідності застосування танків у бою, в умовах збройних конфліктів низької інтенсивності і контртерористичних операцій мобільний колісний танк зможе швидше забезпечити зосередження вогневої потужності на потрібному напрямку, ніж громіздкі гусеничні машини.

За неофіційною класифікацією, колісний танк – це легкоброньована бойова машина на колісному ходу з важким озброєнням. Фактично, це важкий бронеавтомобіль, як правило, вагою 16-25 тонн, з гарматним озброєнням, здатним знищувати бронетехніку противника.

колісні танки Бойова машина Tип 16 (Mobile Combat Vehicles - MVC), Японія. Озброєння: 105-мм гармата, вага 26 т.

За окремими своїми характеристиками (захист і вогнева потужність) цей вид бронетехніки можна віднести як до основних, так і до легких танків. Щодо захисту колісний танк завжди буде поступатися основному танку. Так через обмеження за вагою і навантаженням на шасі його захист може бути тільки на рівні легкого танка – від стрілецької зброї і осколків снарядів. Однак за вогневою потужністю колісні та легкі гусеничні танки вже наблизилися до основних танків і досить часто на них встановлюються саме танкові гармати. Тобто вогневу міць всіх трьох класів танків при сучасному розвитку техніки можна зробити рівною, і такі зразки вже існують, наприклад, російський «Спрут-СД».

спрут сд ПТСАУ 2С25 «Спрут-СД», РФ. Озброєння: 125-мм гармата 2А75. Вага: 18 т.

Говорячи про переваги і недоліки колісних і гусеничних платформ, можна зазначити, що колісні бази мають більший міжремонтний ресурс і менші експлуатаційні витрати, багато в чому сумісні з цивільними агрегатами і, як правило, створюються плаваючими.

Гусенична техніка дорожча в експлуатації, в неї значно менший міжремонтний пробіг, з іншого боку, вона має кращу прохідність поза дорогами, важча за класом і має кращу захищеність.

Колісний танк, на відміну від основного, легко і швидко може бути перекинутий своїм ходом на досить великі відстані без різкого зменшення свого ресурсу. У порівнянні з гусеничною технікою це серйозна перевага.

колісні танки Stryker M1128 Mobile Gun System (MGS), США. Озброєння: 105-мм гармата, вага: 19 т.

Таким чином, завдяки наявним перевагам, таким як оперативна маневреність, висока швидкість пересування по шосе і твердому ґрунту, можливостям швидкого форсування водних перешкод без попередньої підготовки водойми та оперативної передислокації бронетехніки на великі відстані, колісний танк в певних умовах застосування може виявитися досить ефективним.

Однією з можливих форм використання може бути застосування колісного танка в якості машини вогневої підтримки підрозділів антитерору. В цьому випадку він, маючи гарну тактичну і оперативну мобільність використовуючи дороги загального призначення, може швидко прийти на допомогу тому чи іншому підрозділу та надати вогневу підтримку. Це вкрай важливе поєднання мобільності і високої вогневої потужності.

колісні танки CENTAURO II MGS 120/105, Італія. Озброєння: 120-мм або 105-мм гармата, вага: 30 т.

Підсумовуючи, можна зробити висновок, що колісний танк має досить специфічне коло завдань, що виконуються там, де можуть бути використані його переваги. Це, насамперед, застосування в локальних конфліктах низької інтенсивності, участь у миротворчих і антитерористичних операціях, розвідці, дозорах, бойовій охороні, ліквідації локальних проривів і загроз противника, в умовах рівнинної місцевості та розвиненої дорожньої інфраструктури.

Автори вважають, що саме наявність у бойовому складі Сухопутних військ Збройних Сил України з'єднань, що мають на озброєнні колісні танки, дасть можливість швидко створювати (нарощувати) оперативні угрупування на загрозливих напрямках.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ» (Львів, 16-17 травня 2019 року), С. 27-28.