Міноборони купує артснаряди дешевше ніж у «Артему»

152-мм артилерійських снарядів

Міністерство оборони офіційно повідомило чому через рік після запуску лінії з виробництва 152-мм артилерійських снарядів у заводу «Артем» немає замовлень від оборонного відомства.

Нагадаємо, що про відсутність замовлень на снаряди (які називалися найбільш дефіцитними) повідомив гендиректор «Укроборонпрому» Павло Букін в інтерв'ю виданню Цензор.НЕТ.

Йдуть переговори з Міністерством оборони про ціну боєприпасу. Міноборони порівнює його вартість з гіпотетичною можливістю альтернативної закупівлі. Кажу «гіпотетичної», оскільки з 2015-го ні у кого закупити не вдалося. Всі країни-виробники нам відомі. Там є обмеження напівофіційні на поставку летального озброєння в Україні.

Це все можна, звичайно, купувати партизанськими стежками, на особистих відносинах і довірі. Але в невеликих кількостях. Нам однозначно треба запускати в серію своє виробництво. Зазначу, що Міністерство оборони працює і з приватними виробниками в цьому напрямку.

У відповідь на зазначену інформацію, офіційний веб-сайт Міністерства оборони України, повідомляє, що з метою забезпечення Збройних Сил України пострілами калібру 152 мм, Міністерством оборони України укладені спільні рішення на розробку пострілів із вітчизняними підприємствами, у тому числі з ДАКХ «Артем».

Під час виконання зазначених робіт підприємствами було розроблено відповідний вид боєприпасів, які пройшли визначальні відомчі випробування та допущені до експлуатації у ЗСУ.

Відповідно до вимог чинного законодавства та виходячи з наявних комплектуючих до пострілу, Міністерством оборони України було укладено державний контракт на постачання 152 мм снарядів за найнижчою ціною, запропонованою одним із постачальників.

Міністерство оборони України готове до укладання державних контрактів на закупівлю пострілів у зборі калібру 152 мм за реалізованими спільними рішеннями із зазначеними підприємствами, у тому числі з ДАКХ «Артем», відповідно до чинного законодавства.

З ким саме укладений контракт військовим відомством не повідомляється. Також, зазначається, що Збройні Сили України забезпечені боєприпасами даного калібру в належному обсязі (нагадаємо, що рік тому вони називалися найбільш дефіцитними).

Варто зазначити, що артилерійські снаряди калібрів 100, 152 та 155-мм, у липні минулого року військовим також представляла приватна компанія «Рубін-2017».

ЗСУ випробовують на полігоні нові снаряди