Повітряні Сили переходять на систему логістики НАТО

Повітряні Сили переходять на систему логістики НАТО

У Повітряному командуванні «Захід» протягом року проводився експеримент під час якого логістичне забезпечення здійснювалося за протоколами і стандартами близькими до НАТО.

Суть логістичної реформи полягає в тому, аби зробити систему забезпечення військ «розумнішою», ефективнішою, технологічнішою та оперативнішою. Впроваджувати нову систему на стратегічному рівні допомагали консультанти із країн-членів Альянсу.

На сьогодні органи планування логістики вже сформовані на всіх рівнях, починаючи від Генштабу, і закінчуючи найнижчим органом військового управління. А от виконавча гілка діє на базі лише одного з Повітряних командувань. Нині вивчається її ефективність, вносяться певні корективи. До кінця ж року планується перехід на таку модель в усіх ПвК до бригади включно.

Нова логістична структура працюватиме наступним чином: управління бойової підготовки розробляє захід бойової підготовки з певним підрозділом. Визначає терміни, мету та завдання… Далі – фаза планування: управління логістики аналізує специфіку завдання, тривалість виконання, структуру, склад сил і засобів. Проводить розрахунок потреби продовольства, речового майна, ОВТ, ПММ, засобів ураження, інфраструктурних об’єктів та розробляє план. У ньому прописується все до найменших дрібниць: кількість, розміри, час, місце доставки і маршрути підвезення для кожного підрозділу. На основі плану розробляється розпорядження підрозділам виконавчої логістики, які займаються виключно виконанням завдань з постачання та забезпечення.

При такому підході командиру бойового підрозділу не треба ламати голову, як забезпечити своїх бійців усім необхідним. Не треба звертатися і до штабів тилу, озброєння, управління оперативного забезпечення та ще низки різних структур. Про все подбають фахівці з логістики. А командир зосередиться на успішному виконанні бойового завдання.

– Ми створюємо систему за аналогом системи логістичного забезпечення, яка існує в країнах НАТО, – говорить заступник начальника штабу Командування ПС ЗС України полковник Сергій Куляс. – Слід розуміти, що це не є сліпе копіювання. Наші фахівці вивчали досвід армій багатьох країн, взяли найкраще і адаптували його відповідно до реалій сьогодення і економічних можливостей держави. Йдеться про створення глобальної структури, з власним обліком, плануванням, автоматизованими системами, штатом, силами та засобами.



Олександр Олехнович, Армія Inform