Зеленський виводить Нацгвардію з МВС і підпорядковує собі

оЗеленський виводить Нацгвардію з МВС та підпорядковує собі

Законопроєкт №1007, поданий Президентом Володимиром Зеленським, виводить Національну гвардію із структури Міністерства внутрішніх справ та підпорядковує її особисто президенту.

Проєкт зареєстровано 29 серпня та визначено, як невідкладний. Вночі із 29 на 30 серпня Верховна Рада проголосувала про його терміновий розгляд у комітеті та скорочені строки внесення альтернативних проєктів. Його схвалення очікується вже наступного тижня.

Чинний закон «Про Національну гвардію України» передбачає, що це військове формування з правоохоронними функціями, яке входить до системи Міністерства внутрішніх справ, керується у своєї діяльності у тому числі нормативно-правовими актами МВС. Військово-політичне та адміністративне керівництво здійснює міністр внутрішніх справ, а безпосереднє військове – командувач, який призначається президентом за поданням міністра.

Законопроєкт №1007 передбачає вилучення слів «входить до системи Міністерства внутрішніх справ» з першої статті закону, а також додає до статті новий пункт:

2. Діяльність Національної гвардії України спрямовується Президентом України через командувача Національної гвардії України, який здійснює безпосереднє керівництво Національною гвардією України.

Крім того проєкт вилучає з тексту закону всі згадки про міністра внутрішніх справ та міністерство, та визначає, що всі відповідні повноваження переходять до командувача Національної гвардії, якого призначає та звільняє президент.