Ведений безпілотник XQ-58A Valkyrie готується до серії

XQ-58A Valkyrie

Kratos Defense розпочала закупівлю комплектуючих для серійного виробництва безпілотних «помічників винищувачів» Valkyrie XQ-58A, які розширять можливості винищувальної авіації.

Незважаючи на те що випробування ще тривають, компанія очікує замовлень та планує налагодити серійну збірку XQ-58A Valkyrie вже до кінця року, зокрема Jane's International Defence Review повідомляє про розміщення замовлення на двигуни для «Валькірій».

За словами Еріка Демарка, виконавчого директора Kratos, у ВПС США є «зацікавленість» у 20-30 дронах для проведення випробувань, яка найближчим часом має втілитись у твердий контракт. Крім того, «неназваний замовник» має намір придбати першу партію у 10 літаків XQ-58A або в четвертому кварталі цього року, або в першій половині 2020 року.

Valkyrie XQ-58A розробляється у рамках програми Low Cost Attritable Strike (LCAS), одним із напрямків якої є Low Cost Attritable Aicraft Technology (LCAAT) – розробка недорогого веденого безпілотника для винищувача. Розробленням БпЛА займається Kratos Unmanned Aerial Systems спільно з Науково-дослідною лабораторією ВПС США (AFRL).

Цей тип літального апарату позиціонується як досить дешевий для того, щоб ВПС могли дозволити собі втратити його у ході військової операції, але водночас він не є одноразовим і може застосовуватися багаторазово.

Як заявив керівник AFRL генерал-майор Вільям Кулі, мета проекту полягає в тому, щоб поставити на озброєння недорогий ефективний бойовий БпЛА. «Якщо ми втратимо XQ-58A, його заміна не коштуватиме нам десятки мільйонів доларів», – зазначив генерал.

Перший політ відбувся 5 березня 2019 року на полігоні в штаті Арізона, дрон провів у повітрі 76 хвилин. З моменту початку розробки до першого польоту пройшло 2,5 роки.

Другий випробувальний політ, який тривав 71 хвилину, Valkyrie здійснила 11 червня. Загалом у програмі п'ять польотів. Також для випробувань Kratos побудував ще дві «Валькірії».

Відомо, що довжина Valkyrie XQ-58A біля 9 м, розмах крил – 8,2 м, розрахункова максимальна швидкість – 1050 км/год, дальність польоту до 5500 км (3000 мм), практична стеля – 13,7 км. БпЛА здатен маневрувати з перевантаженнями, що перевищують 9g.

Озброєння розташовується у двух внутрішніх відсіках, які мають по чотири точки підвіски. Щодо корисного навантаження, то переважно у відкритих джерелах повідомляється цифра у 250 кг (550 фунтів), хоча у деяких джерелах це навантаження зазначається для кожної точки підвіски.

Демонстатор оснащений двоконтурним турбовентиляторним двигуном Williams International FJ33, але не відомо, чи збережеться він у серійній машині.

Машина злітає з пускової установки за допомогою ракетних прискорювачів та сідає за допомогою парашута. Завдяки такому рішенню конструкторам вдалося заощадити місце в корпусі конструкції, яке замість класичного висувного шасі заповнили додаткові баки з паливом.

XQ-58A Valkyrie

Раніше повідомлялося, що збирати безпілотник будуть на заводі в Оклахома-Сіті (штат Оклахома). Для виробництва компанія планує найняти понад 350 осіб. При цьому на заводі, відкритому восени 2018 року, вже випускається ракета-мішень MQM-178 Firejet, за допомогою якої американські військові проводять випробування систем ППО та авіаційних озброєнь.