Паперові карти штурманів замінять на електроні планшети

Паперові карти штурманів замінять електроні планшети

Наступного року військові аеронавігатори повинні отримати перший дослідний зразок вітчизняного захищеного навігаційного планшетного комп’ютера – Electronic Flight Bag.

Про це повідомляє військова інформаційна агенція АрміяInform.

Планшет обладнають авіаційним gps-модулем, спеціалізованим програмним забезпеченням та пакетом аеронавігаційної інформації з можливістю здійснення штурманських та навігаційних розрахунків. Пристрій можна буде використовувати і під час підготовки до польоту, і у режимі реального часу.

— Такий пристрій дасть змогу максимально відійти від паперових носіїв аеронавігаційної інформації, прискорить процедуру отримання інформації та полегшить роботу у повітрі. У льотчиків не буде необхідності брати з собою карти і збірники, – коментує начальник Центру аеронавігаційного забезпечення авіації ЗСУ полковник Андрій Кучер. – До того ж це дозволить мати на борту завжди оновлену й достовірну інформацію з єдиного джерела.

Розробку комп'ютера здійснюють українські компанії, що мають досвід із створення програмних продуктів та автоматизованих робочих місць. Після відповідних тестувань гаджети будуть передані у авіаційні підрозділи для проведення випробувань.

Використовуватимуть пристрій насамперед на транспортних літаках і гелікоптерах.