Шестидюймова «Єва»

Автор: Андрій Харук
Шестидюймова Єва

Останнім часом зростає попит на легкі САУ, які не поступаються за вогневою потужністю, але є аеротранспортабельними. Йдучи назустріч вимогам, словаки створили САУ «Єва».

Одним з найбільш відомих продуктів чехословацького оборонпрому була САУ «Дана» – 152-мм артсистема на колісному шассі, розтиражована у 1977-89 рр. у 672 екземплярах. Її конструкція еволюціонувала у несерійну САУ «Ондава» того ж калібру, а пізніше – у «Зузану». Остання була створена вже у незалежній Словаччині фірмою «Конструкта Дефенс» і відповідала стандартам НАТО (калібр 155 мм, довжина ствола 45 калібрів, об'єм зарядної камери 23 л).

Виготовили 28 таких артсистем – 16 для армії Словаччини і 12 для Кіпру. Зараз армія Словаччини замовила САУ «Зузана 2» з 52-каліберними стволами. Усі похідні «Дани» є досить важкими артсистемами з броньованими баштами.

Однак останнім часом на ринку озброєнь зростає попит на легші САУ класу TMG (Truck Mounted Gun), які не поступаються класичним самохідкам за вогневою потужністю, але є аеротранспортабельними. Йдучи назустріч цим вимогам, словацькі фахівці створили САУ «Єва». Завдяки використанню готових технічних рішень самохідка була виготовлена у стислий термін – проектування почалось влітку 2014 р., а прототип продемонстрували навесні 2015-го.

Шестидюймова Єва Шестидюймова Єва

Основним елементом «Єви» є рама з артилерійською частиною від «Зузани 2», але зменшеною з 20 до 12 снарядів місткістю механізму заряджання (в контейнерах за кабіною міститься ще 12 снарядів і зарядів). Максимальна дальність стрільби сягає 41,5 км, мінімальна становить 5 км. Кут горизонтального наведення – по 60 градусів вправо і вліво, але ведення вогню можливе лише в діапазоні по 40 градусів в обидва боки. Діапазон кутів вертикального наведення – від -3,5 до +70 градусів. САУ обладнана оптоелектронним прицільним блоком «Сафран» СМ3 MR.

Шестидюймова Єва

Перший варіант «Єви» використовує тривісне повнопривідне шасі «Татра» 815-7 6х6.1R з броньованою кабіною від модернізованої РСЗВ RM-70 «Модулар». Розрахунок САУ складається з трьох осіб. Власна маса «Єви» становить 20,2 т, бойова – 22 т. САУ може транспортуватись літаком «Супер Геркулес».


У серпні 2017 р. з'явився другий прототип «Єви» – на чотиривісному шасі «Татра» 815-7 8х8.1R з двигуном потужністю 408 к.с. Бойова маса САУ зросла до 28 т, натомість покращились її ходові якості на пересіченій місцевості. Ще одним нововведенням стала допоміжна силова установка – дизель «Ломбардіні» потужністю 30,8 кВт.

Шестидюймова Єва

«Єва» на чотиривісному шасі має довжину в похідному положенні 11,5 м, висоту 3,28 м, ширину 2,7 м. Вона може транспортуватись літаками, але класу, не нижчого, ніж А400М.

Шестидюймова Єва

Конструкція шасі дозволяє вести вогонь у повному діапазоні кутів горизонтального наведення – по 60 градусів в кожен бік. Кут піднесення збільшений до 75 градусів. САУ може стріляти як в автоматичному режимі (допускається до 5 пострілів у першу хвилину і 13 – за три хвилини), так і в ручному (два постріли за хвилину).

Шестидюймова Єва

Поза сумнівом, «Єва» є цікавою системою, але про замовлення на цю САУ нічого не відомо. Виробник декларує можливість монтажу рами з артилерійською частиною на шасі інших марок, а також конфігурування систем управління вогнем відповідно до вимог замовників.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
artillery-antitanks.blogspot.com