Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС

Валерій Ляхов
Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС

Авторська стаття присвячена історії створення нагрудних знаків і знаків класної кваліфікації Військово-Повітряних Сил (ВПС) Збройних Сил України у 1990-х роках.

У лютому 1995 року питанням створення нагрудних знаків командування доручило начальнику класифікаційної комісії полковнику В.Ковалю. З його боку були розроблені проекти, а також проекти зробив ще й помічник командувача А.Андрійченко. Однак, всі варіанти майже в точності повторювали знаки СРСР. Хоча з військ отримували цікаві пропозиції, все критикувалося і наполегливо просували радянську схему.

Ситуацію врятувало те, що командувач, генерал-полковник Володимир Антонець, був українським патріотом і зажадав максимально прибрати всі радянські асоціації.

У травні 1995-го начальник управління виховної роботи доручив мені займатися розробкою проектів. У листопаді 1995 року перший комплект знаків було подано до Міністерства оборони України, де він був позитивно відзначений.

У квітні 1996-го в управління виховної роботи я запросив Ю.Савчука – наукового співробітника АН України, кандидата історичних наук, фахівця з геральдики та прапорам. Йому було запропоновано відкоригувати проекти знаків, внести зауваження. Однак, Савчук наполягав на оплаті своєї праці і відмовив у допомозі, офіцери управління виховної роботи не доповіли про це вище, і самі не змогли вирішити цю проблему.

Класична схема створення будь-якої геральдики ІСТОРИК-ПОЛІТИК-ХУДОЖНИК. Готується опис, історичне обгрунтування, а потім художник все це створює. Так ось істориком став М. Царенко, саме він сказав, що це не ескізи, а історія України. Саме М.Царенко впливав на стилістику, підказував де помилки. Мотивація його була не заробити, а створити. Всі історичні довідки, ідеї за сюжетами, довідковий матеріал – його робота. Крім того, багато публікацій в українських та зарубіжних ЗМІ.

На мій погляд схема нагрудних знаків Військово-повітряних сил ЗС України вийшла вдалою, завдяки тому, що я малював всю схему одразу. Єдина концепція.І хоч совкове лобі було дуже сильним, у нас з М.Царенко вийшла оригінальна схема. Максим жартував, що в моїх малюнках німецьке засилля.

У швидкому вирішенні питання замовлення знаків у металі допоміг помічник командувача А.Андрійченко. Влітку 1997 р. перші знаки були випущені на київському підприємстві Флагман. У гарній якості. Слід зазначити, що директор Флагману – офіцер, капітан 2-го рангу Б.Волков зробив роботу з душею. Крім того багато років надавав допомогу командуванню в розробках і вирішенні іміджевих питань безоплатно.

З 1998 року серійно почали випускати знаки класності льотчика,штурмана, спеціаліста тилу, ВКР, На жаль ІАС ,маючи в своїх руках всі АРЗ не зробили замовлення на затверджений знак фахівця озброєння. Одного дня у 2002 р.зайшов до мене командир полку, навіть не знаю точно звідки, наскільки я зрозумів десь з Лиманського,та за власний кошт замовив 120 знаків фахівця зв*язку АСУ та РТЗ, на жаль це все,що зроблено було для зв'язківців.

Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС України Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС України Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС України Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС України Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС України Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС України Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС України Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС України Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС України Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС України Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС України Історія створення нагрудних знаків і знаків класності ВПС України

Автор: Валерій Ляхов / джерело: Facebook


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.
Публікується за згодою автора.