Росія спустила на воду перший патрульний криголам

Росія спустила на воду перший патрульний криголам

У п'ятницю, 25 жовтня, у російському Санкт-Петербурзі урочисто спустили на воду головний багатоцільовий патрульний корабель II рангу (патрульний криголам) «Иван Папанин».

Про це повідомляє інформаційний портал Mil.Press FlotProm.

«Иван Папанин» (Іван Папанін) – перший представник проєкту 23550, розробленого в ЦМКБ «Алмаз». Начальник технічного управління ВМФ Росії контр-адмірал Ігор Зварич заявив, що це принципово новий для ВМФ корабель. Він зазначив потужну енергоустановку з частковим електрорухом і озброєння криголама. Наразі планується побудувати два таких судна.

Росія спустила на воду перший патрульний криголам

Кораблі пр. 22350 поєднають бойові, пошуково-рятувальні та науково-дослідні функції. Серед завдань – охорона і моніторинг арктичних вод, конвоювання і буксирування суден-порушників, супровід і підтримка суден забезпечення, а також участь в рятувальних операціях (зокрема зняття потрапивших на мілину судів), перевезення вантажів. Також вони можуть гасити пожежі.

Водотоннажність – близько 9000 тонн, довжина – 114 метрів, ширина – 18 метрів, осадка – 6 м. Енергоустановка потужністю близько 15 мВт дозволить розвивати швидкість до 18 вузлів. Пропульсивний комплекс включає дві повноповороті гвинтокермові колонки по 6000 кВт кожна і підрулюючий пристрій тунельного типу потужністю близько 500 кВт. Автономність – близько 70 діб, дальність плавання – до 10000 миль. Основний екіпаж – 49 осіб, додатковий – 47. Корабель здатний долати лід товщиною до 1,7 м і ходом – до 1 метра (реєстровий клас Arc7).

Росія спустила на воду перший патрульний криголам

Озброєння включає автоматичну артустановку АК-176МА. На борту базуються гелікоптер, безпілотні літальні апарати, а також десантно-штурмові човни проєкту 02800 і СПП проєкту 23321 «Манул». Палубне обладнання – буксирний пристрій з тяговим зусиллям не менше 80 тс і два вантажних електрогідравлічних крани вантажопідйомністю близько 28 тонн кожен.

Головний патрульний криголам було закладено 19 квітня 2017 року, передача флоту планувалась у 2019 році, але наразі перенесена на 2023-й

Росія спустила на воду перший патрульний криголам