УДК «Тріполі» ВМФ США завершив приймальні випробування

Автор: Ганна Марко
УДК Тріполі ВМФ США завершив приймальні випробування

Найбільший суднобудівник ВМФ США, Huntington Ingalls Industries (HII), оголосив про успішне завершення приймальних випробувань універсального десантного корабля Tripoli (LHA 7).

Друге судно класу «Америка» три дні пробуло у Мексиканській затоці з комісією ВМФ США, виконуючи програму приймально-здавальних випробувань, що включала вихід на повну потужність головної енергоустановки, повідомляє The Defence Blog з посиланням на компанію.

УДК типу «Америка» (America-class) були спеціально розроблені для висадки на берег експедиційного загону морської піхоти за допомогою літаків вертикального зльоту і посадки – конвертопланів V-22 Osprey і за підтримки літаків типу Harrier II, F-35 Lightning II, ударних гелікоптерів. З водотоннажністю 45000 тонн вони не поступаються авіаносцям Франції та Індії.

Планувалось, що вони не матимуть палуби для кораблів на повітряній подушці, а зосередяться на повітряному транспорті, виконуючи функції колишніх ескортних авіаносців. Авіакрило включає конвертоплани Bell-Boeing MV-22B Osprey, літаки Lockheed Martin F-35 Lightning II, а також гелікоптери Bell AH-1Z Viper, Sikorsky CH-53 Sea Stallion та MH-60S Knighthawk.

Однак у березні 2008 було оголошено, що кораблі типу «Америка» отримають палубу для десантних кораблів за рахунок зменшення площ для авіаційного крила. Через необхідний час для зміни проєкту два перші (America і Tripoli) виготовлені за першим варіантом (Flight 0).

Починаючи з LHA-8 кораблі серії отримають менші авіаційні ангари, докову камеру і місце для десантних кораблів, кораблів на повітряній подушці. Для висадки десантних кораблів УДК набиратиме воду у баластні цистерни, затоплюючи десантну палубу, де можуть перебувати: два десантних катери LCU, або три LCAC, або шість LCM-8, чи до 61 БТР AAV7.