Польща може придбати вживані шведські підводні човни

Польща може придбати вживані шведські підводні човни

Міністерство національної оборони Польщі планує придбати у Швеції два підводні човни класу Södermanland для заміни застарілих човнів типу Kobben, що виготовлені у 1960-х роках.

Про це повідомляє інформаційний портал Defence24.

Глава польського оборонного відомства Маріуш Блащак заявив, що співпраця зі шведськими партнерами вважається найбільш вигідним рішенням щодо оновлення підводних човнів. Запланована угода, ймовірно, обговорювалася у Стокгольмом під час недавнього візиту до Швеції заступника міністра оборони Польщі Павла Возного.

За неофіційною інформацією перемовини стосуються придбання або оренди з подальшою купівлею двох шведських підводних човнів. Дійсно, ВМС Швеції планує замінити човни класу Södermanland (A17) новими субмаринами Blekinge (A26), розробленими Saab Kockums.

Побудовані у 1985-1990 роках, компаніями Kockums і Karlskronavarvet за проєктом Västergötland, два човни в 2000-2005 роках пройшли радикальну модернізацію, яка полягала в установці нової секції з двигунами Стірлінга (довжина збільшилась на 12 метрів). Через кардинальні відмінності модернізовані човни отримали позначення «Седерманланд».

Субмарини класу Södermanland озброєні шістьма носовими 533-мм торпедними апаратами (12 важких далекобійних торпед Tp 613), а також трьома носовими 400-мм торпедними апаратами (шість універсальних торпед Tp 43 або 22 міни).

Водночас міністерство оборони не розглядає це як альтернативу програмі Orka (якщо вона колись буде реалізована), яка передбачає придбання трьох субмарин-ракетоносців. Минулого року Польща отримала три пропозиції: підводні човни Scorpene з ракетами NCM від французької Naval Group, німецькі човни типу 212CD або 214 та нові шведські А26 від Saab.