Відновлено черговий «кримський» винищувач МіГ-29

Відновлено черговий кримській винищувач МіГ-29

Ще один відновлений «кримський» винищувач МіГ-29 отримала 204-а Севастопольська бригада тактичної авіації імені Олександра Покришкіна, яка з 2018 року дислокується у Луцьку.

Літак відремонтований ДП «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод», що входить до концерну «Укроборонпром», приземлився на луцькому аеродромі ввечері 26 грудня, посадку винищувача зафіксувала організація волинських авіалюбителів «ОВАЛ».

Аеродром у Луцьку відновив свою роботу у військових цілях у 2014-му, трохи пізніше там розпочали ремонтно-відновлювальні роботи, а у 31 липня 2018 року на аеродромі сів перший борт (L-39) зі складу 204-ї бригади, яка після виходу з Криму в 2014 році тимчасово базувалася на миколаївському аеродромі «Кульбакіне».

2014-го весь авіапарк бригади потрапив у руки «зелених чоловічків» – 12 найкращих машин: дев'ять МіГів і три модернізовані «елки» ворог «залишив» собі. Шляхом політичних домовленостей чотири десятки МіГ-29 було повернуто в Україну. У повернутих літаках було перебито проводку, у двигунах — пісок і каміння, порубано сокирою фюзеляжі – це далеко не весь перелік варварського нищення техніки.

Підготовка літаків до транспортування на материкову частину України Підготовка літаків до транспортування на материкову частину України

Одразу після переформування авіаційної бригади в Миколаєві військові самотужки відновили шість винищувачів на базі авіаційної ТЕЧі. По два «кримські» винищувачі щороку відновлював ЛДАРЗ, зокрема і два передані у цьому грудні (учорашній борт № 46 та навчально-бойова «спарка» б/н 81 «синій», що прилетів 20 грудня).

Читати також:ЗСУ отримали літаки, гелікоптери та безпілотники

З відкритих джерел відомо, що загалом для Повітряних Сил цього року було відремонтовано та модернізовано, щонайменше шість винищувачів цього типу (відомі бортові номери 14, 15, 46, 81, 91). Багатоцільові винищувачі МіГ-29 перебувають на озброєнні трьох авіаційних бригад (40-ї «васильківської», 114-ї «іванофранківської» та 204-ї «луцької»).

Нагадаємо, що інша авіаційна бригада, дислокована у Криму, яка підпорядковується Військово-Морським Силам, у березні 2014 року, під носом у ворога, підняла свої машини з аеродрому «Новофедорівка» та перелетіла до Миколаєва на аеродром «Кульбакіне».