Повітряні Сили придбали російські шоломи для пілотів

Повітряні сили придбали російські шоломи для пілотів

Попри заяви про перевагу французьких шоломів, Повітряні Сили ЗСУ продовжують купувати для пілотів захисні шоломи ЗШ-7АП та кисневі маски КД-34Д російського виробництва.

Зокрема, 12 грудня, Командування Повітряних Сил Збройних Сил України уклало два договори №244/19 та №245/19 щодо закупівлі за переговорною процедурою п'яти захисних шоломів ЗШ-7АП виробництва ВАТ ВКО «Теплообмінник» (Нижній Новгород. РФ) та 5 кисневих масок КД-34Д сер.2 виробництва АТ НВП «Респиратор» (м. Орєхово-Зуєво, РФ).

Повітряні сили придбали російські шоломи для пілотів Повітряні сили придбали російські шоломи для пілотів

Загальна вартість спорядження 2,46 млн грн. Постачальник ТОВ «Компанія інженерної взаємодії в авіації» (КІВ АВІА), яка до 30 травня 2014 року носила назву ТОВ «Українсько-російське авіаційне товариство», та була заснована у 2006 році нинішнім директором спільно з ТОВ «Нижньогородське авіаційне товариство» (РФ) та ТОВ «Спецтрансгруп» (Київ).

Довнення: Відповідно до оприлюдненого звіту, поставка відбулась до 20 грудня 2020 року.

ЗШ-7АП – радянський (російський) авіаційний шолом, який використовується з 1980-х років по теперішній час авіацією ВПС, ВМФ та армійською авіацією низки країн. За умовами торгів шоломи повинні бути виготовлені не раніше 2017 року (до внесення змін було «2019»).

Варто зазначити, що у 40-й бригаді тактичної авіації у квітні цього року випробовували французький шолом LA100 з маскою UA21S пристосований виробником для використання у літаках МіГ-29 та Л-39, в тому числі для використання нашоломної системи цілевказання. Нагадаємо, що їх випробування анонсувалось ще наприкінці 2017 року. Однією з переваг «француза» пілоти назвали вагу – він удвічі легший за російський.

Російський (ліворуч) та французький (праворуч) Російський (ліворуч) та французький (праворуч)

Згадаємо також, що отримані від США у 2015 році 200 комплектів авіаційних шоломів, вочевидь, так і не змогли пристосувати для наших літаків і про них давно нічого не чути.

Водночас наразі відсутня інформація щодо прийняття на озброєння будь-яких нових шоломів, саме тому мабуть і закуповуються російські. Минулого місяця Повітряні Сили планували закупити відразу 65 шоломів ЗШ-7А за 15,6 млн грн. Але торги, які також проводилися за перговорною процедурою, але з іншим постачальником – ПП «УКРАВІАГОРИЗОНТ» (Київ), в останній момент були скасовані замовником через скорочення видатків.

Повітряні сили придбали російські шоломи для пілотів


Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію