В Україні створили командно-штабного трансформера

В Україні створили командно-штабного трансформера

Вітчизняна приватна компанія створила командно-штабну машину з кузовом змінного об’єму, що має конструкцію трансформера та забезпечена всіма необхідними системами.

Про це повідомляє інформаційне агентство Міністерства оборони України АрміяInform.

Якість нової командно-штабної машини з кузовом змінного об’єму на базі вантажівки підвищеної прохідності Богдан-63172 вже перевірили фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки.

В Україні створили командно-штабного трансформера

Нова КШМ зовні нічим не відрізняється від звичайного 20-тонного контейнера, що встановлений на модернізовану раму МАЗ-63172. Він має конструкцію трансформера: його складові частини розкладаються в ширину праворуч і ліворуч від основного кузова й встановлюються на опори. Залежно від ситуації, розкладання частин кузову можна виконати як гідравлічним, так і механічним способом. Стіни всередині обшиті сандвіч-панелями, що значно поліпшує теплоізоляційні властивості, а підлога встелена ковроліном.

В Україні створили командно-штабного трансформера

Машина має стаціонарні системи життєзабезпечення: обігрівач, кондиціонер, фільтровентиляційну установку, телекомунікаційне обладнання (дає змогу швидко розгорнути локальну мережу зв’язку), а також генератор і акумулятор. Завдяки цьому вона здатна працювати не лише від промислової мережі. У разі її виходу з ладу — від акумулятора (мінімум дві години), а якщо вичерпається і його ресурс — запускається дизель-генератор.

В Україні створили командно-штабного трансформера

Випробування нової КШМ відбувалися на початку року. За їхніми результатами підприємство-виробник внесло зміни в елементи конструкції. Зокрема розширено сходи до тильних дверей контейнера, а їхні перила перенесено на інший бік. Це зробили для мінімізації можливості травмування під час підйому зледенілими сходами, оскільки контейнер установлений на упорах доволі високо над землею.

В Україні створили командно-штабного трансформера

Військові звернули увагу виробника на те, що знести з висоти дизель-генератор (усередині під нього обладнано стаціонарне місце) для двох-трьох чоловіків доволі незручно й проблемно. Тому їм рекомендували передбачити на такий випадок кран-балку, яка пришвидшить і полегшить опускання на землю цього приладу. Доопрацювали тут і систему освітлення бокових виходів із командного пункту. Аби не демаскувати об’єкт, її переробили так, що водночас з відчиненням дверей автоматично вмикається режим світломаскування.

Нині виробник продовжує вдосконалювати конструкції КШМ, аби їх можна було стикувати одна з одною. Тоді з’явиться змога отримати більшу площу для розгортання й організації належної роботи органів управління бригади або оперативного командування.

Зауважимо, що це вже не перший «трансформер» що пропонується військовим, раніше компанія «Спец-Ком-Сервіс» (ТМ Polycar) представила мобільну кухню - трансформер на базі двовісного причепа МАЗ 837300, яка призначена для забезпечення харчування особового складу в польових умовах. Причіп має конструкцію зі змінним об'ємом, що дозволяє збільшувати корисну площу для готування і прийому їжі.