РНБО схвалила показники ДОЗ на 2020 та 2021, 2022 роки

БТР-4

Рада національної безпеки і оборони України під головуванням Президента України Володимира Зеленського на своєму засіданні у вівторок схвалила основні показники державного оборонного замовлення (ДОЗ) на 2020 та 2021, 2022 роки.

Про це повідомляє пресслужба РНБО України.

За підсумками розгляду питання Кабінетові Міністрів України доручено затвердити цей документ з урахуванням висловлених пропозицій щодо його доопрацювання з метою підвищення бойових спроможностей Збройних Сил України та розвитку сил стримування.

У 2020 році на виконання ДОЗ передбачено фінансування у сумі 25,848 млрд грн, що на 16% більше, ніж у 2019 році. У виконанні ДОЗ братимуть участь 14 державних замовників.

Державним оборонним замовленням передбачається фінансування заходів з розвитку виробничих потужностей оборонно-промислового комплексу (ОПК) на загальну суму 2,53 млрд грн. (9,8% від загального обсягу ДОЗ). З них 1,7 млрд грн спрямовуватимуться на виконання дослідних та дослідно-конструкторських робіт.

За попередніми розрахунками, частка вітчизняних постачальників складатиме майже 90% продукції, отже імпорт - відповідно близько 10%, що передбачає підтримку вітчизняного ОПК.

Серед іншого, Кабінетові Міністрів України поставлено завдання внести на розгляд парламенту проєкти законів щодо створення сприятливих умов для залучення іноземних інвестицій в ОПК, а також фінансового оздоровлення та підтримки його підприємств.

Державним оборонним замовленням передбачено продовжити розробку і закупівлю за найважливішими проєктами зі створення ракетної техніки.

Уряду також доручено забезпечити фінансування у повному обсязі, не допускаючи зменшення відповідних видатків державного бюджету або перерозподілу на інші потреби, і внести зміни до ряду державних цільових програм у сфері ОПК у частині продовження строку їх виконання.

Спільними зусиллями Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України у цьому році вдалося збільшити фінансовий ресурс на оборону і безпеку держави до 245,8 млрд грн, що майже на 30 млрд грн більше, ніж у 2019 році.

У розпорядженні силового блоку буде також додатковий фінансовий ресурс у розмірі 10 млрд грн. під державні гарантії для реалізації програм, пов'язаних із підвищенням обороноздатності і безпеки держави. Такий обсяг державних гарантій наші військові отримають вперше.