Верховна Рада розгляне легалізацію приватних військових компаній – законопроєкт від «Слуги народу»

Верховна Рада розгляне легалізацію приватних військових компаній

Легалізувати в Україні діяльність приватних військових компаній покликаний проєкт закону поданий народним депутатом від партії «Слуга народу» Ольгою Василевською-Смаглюк.

Проєкт закону «Про військово-консалтингову діяльність» зареєстровано 4.02.2020р. за №3005.

Головною метою ухвалення зазначеного закону є законодавче врегулювання порядку діяльності та створення суб’єктів військово-консалтингової діяльності. Норми законопроєкту спрямовані, перш за все, на гарантування працевлаштування осіб, які мають значний військовий досвід, ветеранів війни, учасників антитерористичної операції, військовослужбовців звільнених із військової служби та колишніх працівників правоохоронних органів.

Як зазначається у пояснювальній записці до проєкту, роль суб’єктів військо-консалтингової діяльності в політичній, економічній та військовій сферах у світі стає дедалі вагомішою. Дедалі частіше використовуються такі поняття як «приватизація війни», «військовий аутсорсинг», «денаціоналізація військової сфери», «приватні військові компанії» (ПВК).

У зв’язку з подіями на Сході України, що спричинені агресією Російської Федерації, за чотири роки антитерористичної операції в Україні з’явились високопрофесійні спеціалісти у військовій сфері. З метою подальшого належного застосування своїх спеціальних навичок та вмінь, офіційного працевлаштування та їх матеріального забезпечення виникає необхідність законодавчого врегулювання військово-консалтингової діяльності.

Наприклад, в Іраку оплата працівників суб’єктів військово-консалтингової діяльності становить від 100 дол. до 1 000 дол. США на день залежно від спеціалізації та характеру виконуваних завдань. Крім того, у багатьох суб’єктах військово-консалтингової діяльності передбачене значне соціальне забезпечення та відповідне страхування.

Верховна Рада розгляне легалізацію приватних військових компаній

Такі країни як США, Південно-Африканська Республіка, Великобританія, Німеччина, Швейцарія, Китайська Народна Республіка прийняли відповідні нормативно-правові акти, які регулюють діяльність суб’єктів військово-консалтингової діяльності. Натомість в Україні діяльність суб’єктів військово-консалтингової діяльності є неврегульованим питанням, незважаючи на те, що ряд приватних компаній здійснюють надання послуг у даній сфері на території України.

Наші спеціалісти, які працевлаштовуються в іноземні приватні військові компанії поза законом залучаються не лише до консалтингової діяльності, але й до повноцінних воєнних дій. Без належного забезпечення соціальних гарантій піддають себе небезпеці як за кордоном, беручи участь у збройних конфліктах, так і на батьківщині, де статтею 447 Кримінального Кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за участь у збройних конфліктах на території іноземних держав.

Невирішеність зазначеного питання заважає розвитку соціально-економічних відносин та ставить у невигідні умови наших громадян, позбавляє їх та їхні сім’ї соціальних гарантій, тим самим порушуючи їх конституційні права.

Верховна Рада розгляне легалізацію приватних військових компаній

Основними завданнями проєкту закону є:

1) створення можливостей ефективної реалізації особами, які мають статус ветерана війни, учасника бойових дій, колишніми військовими та працівниками правоохоронних органів гарантованого Конституцією України права на працю;

2) забезпечення прав і законних інтересів засновників та учасників суб’єкта військово-консалтингової діяльності;

3) забезпечення держконтролю за військово-консалтинговою діяльностю;

4) розвитку та вдосконалення сфери надання послуг військового характеру.

До розробки залучались експерти у військовій галузі, командири добровольчих батальйонів, а також безпосередні учасники антитерористичної операції (АТО). Законопроєкт має на меті частково врегулювати проблему, про яку зазначалось вище.

Загалом, під військово-консалтинговою діяльністю мається на увазі надання державам, юридичним чи фізичним особам за межами України послуг військового або охоронного характеру. Характерною особливістю запропонованого проєкту є надання подібних послуг виключно за кордоном – це пов’язане із законодавчою неврегульованістю обігу зброї в Україні та виключає можливість утворення «приватних» армій всередині держави.

Читати також:Комітет Верховної Ради підтримав надання громадянам права на володіння короткоствольною зброєю

Натомість, законопроєктом надається право суб’єктам військово-консалтингової діяльності здійснювати імпорт в рамках зовнішньоекономічної діяльності, ввезення в Україну та вивезення за її межі вогнепальної зброї, боєприпасів, пристроїв та патронів до неї виключно для здійснення договірних зобов’язань в державі територіальної юрисдикції відповідно до законодавство цієї держави та норм міжнародного права.

Верховна Рада розгляне легалізацію приватних військових компаній

Законом регулюватимуться усі сфери військово-консалтингової діяльності, починаючи від порядку створення суб’єкта військово-консалтингової діяльності, отримання останнім ліцензії на надання послуг військового або охоронного характеру, обіг вогнепальної зброї, боєприпасів, пристроїв та патронів до неї, особливості державного та громадського контролю за діяльністю суб’єктів такої діяльності, закінчуючи гарантіями соціального та правового захисту їх учасників, засновників та персоналу, а також порядок ліквідації таких компаній.

Проєкт передбачає запровадження Єдиного держреєстру вогнепальної зброї та боєприпасів, пристроїв, патронів до неї, що знаходиться у суб’єктів військово-консалтингової діяльності, а також чіткі вимоги щодо контролю за обігом такої зброї та боєприпасів.

Текст законопроєкту:

Читати також:Приватні воєнні компанії: міжнародний досвід і можливі шляхи його реалізації в Україні