Росія продовжує красти український газ

Росія продовжує красти український газ

Морська охорона ДПСУ продовжує фіксувати факти здійснення незаконної діяльності РФ у виключній (морській) економічній зоні України.

Під час планового патрулювання та здійснення контролю за дотриманням законодавства України в прилеглій та виключній (морській) економічній зоні тактичною групою кораблів Морської охорони Держприкордонслужби за підтримки прикордонної авіації обстежено, в тому числі, райони газоконденсатних родовищ.

В Одеському родовищі виявлено та розпізнано самопідйомні плавучі бурові установки (СПБУ) «Україна», перейменована окупаційною владою анексованого Криму у «Крим-1», та СПБУ «Таврида». На обох бурових установках наявні ознаки продовження промислової діяльності, підняті прапори країни-агресора.

Із наближенням до родовища на 5 морських миль, спостережна вахта кораблів Морської охорони розпізнала ракетний катер ЧФ РФ, який патрулював поряд.

Росія продовжує красти український газ

На запит корабля Морської охорони про мету перебування військового корабля РФ у виключній (морській) економічній зоні України, той заявив, що здійснює в даному районі охорону економічної діяльності Російської Федерації та повідомив про обмеження щодо наближення до бурових платформ ближче 1 морської милі.

Морська охорона продовжує фіксацію та збір інформації щодо здійснення незаконної економічної діяльності РФ у виключній (морській) економічній зоні України під прикриттям корабельно-катерного складу ЧФ РФ.

Матеріали, зібрані Морською охороною Держприкордонслужби в період з 2014 року вже покладено у доказову базу справи для розгляду третейським судом в Гаазі, яким визнано, що Росія незаконно експропріювала активи НАК «Нафтогаз України» та її дочірніх підприємств.

Україна ініціювала арбітражне провадження проти Росії 16 вересня 2016 роки («Суперечка, що стосується прав прибережної держави в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці») та вимагає не лише захисту своїх морських прав, але й відшкодування збитків.



Використані джерела:
Офіційний вебсайт Держприкордонслужби України