Розроблений для Катару F-15QA здійснив перший політ

Розроблений для Катару  F-15QA здійснив перший політ

Компанія Boeing повідомила про успішний перший політ винищувача F-15QA. Розроблений для ВПС Катару (QEAF) літак показав свої можливості під час 90-хвилинного польоту.

Літак злетів і приземлився у міжнародному аеропорту Ламберт у Сент-Луїсі.

«Ми дуже пишаємося цим досягненням і з нетерпінням чекаємо на подальші успіхи програми», – сказав полковник Ахмед Аль Мансорі, командир крила F-15 ВПС Каатару. «Успішний перший політ є важливою віхою, яка ще на крок наближає наші ескадрильї до польотів цього неймовірного літака над небом Катару».

«Цей політ є важливим кроком у забезпеченні ВПС Катару найкращим у своєму класі літаком щодо дальності та корисного навантаження», – зазначив Прат Кумар, віцепрезидент Boeing та керівник програми F-15. «Удосконалений F-15QA пропонує не лише кращі бойові можливості, але і побудований за передовими технологіями, що роблять літак більш ефективним в експлуатації – година польоту F-15 удвічі дешевша за інші винищувачі».

Контракт від Міноборони США вартістю 6,2 млрд дол на виробництво для ВПС Катару 36 винищувачів F-15, за програмою іноземних військових продажів, Boeing отримала у 2017 році. Постачання літаків замовнику має розпочатися в 2021 році. Крім того, в 2019 році Boeing отримала контракт на навчання екіпажів F-15QA та технічне обслуговування літаків.

Завдяки інвестиціям у платформу F-15 Qatar Advanced та партнерству з ВПС США, Boeing зараз готується до створення вітчизняного варіанту просунутого винищувача – F-15EX.