Бригадні генерали ЗСУ не командуватимуть бригадами

Бригадні генерали не командуватимуть бригадами

Попри створення у Збройних Силах України п'яти нових командувань, у процесі нинішньої трансформації управлінської ланки генеральських посад в українській армії поменшає.

Якщо точно то на 17 – повідомив головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Руслан Хомчак в інтерв’ю Інформагентству «АрміяInform» (наразі в ЗСУ біля 150 генеральських посад).

Передбачаю, що наразі здивую багатьох наших критиків. У процесі нинішньої реформи у війську скорочується 17 (!) генеральських посад.

Нагадаємо, що були створені Командування Об’єднаних сил, Командування Сил підтримки, Командування Сил логістики, Командування Медичних сил, Командування Військ зв’язку та кібернетичної безпеки. А від Міноборони у підпорядкування Генштабу передано понад сотню військових частин та установ, зокрема частини медичного забезпечення, квартирно-експлуатаційні відділи та частково заклади військової освіти. І це лише перший етап розмежування завдань між Міноборони та Збройними Силами. Планується передача ще певної кількості частин та установ від Міноборони до ЗС України.

До слова, в ЗСУ незабаром очікується введення нових звань «бригадний генерал» і «командор-адмірал», проте зі слів головнокомандувача можна зрозуміти, що теж це не призведе до збільшення кількості генералів – вони займуть у війську місце генерал-майорів:

До Верховної Ради подано законопроєкт про реформу генеральських звань. Отже, звання «бригадний генерал», або однозірковий, запровадять після того, як відповідний проєкт схвалять народні депутати. Розповім, що ми – військові – пропонуємо у цьому контексті.

Але спочатку – про систему звань у країнах НАТО. У них є однозірковий генерал (бригадний), двозірковий, тризірковий, чотиризірковий, або повний генерал. У більшості держав Альянсу, але не в усіх, двозірковий генерал – це генерал-майор, тризірковий генерал в іноземних колег – це генерал-лейтенант. Але, наприклад, Польща має національні особливості системи звань: Generał brygady, Generał dywizji, Generał broni, Generał і Marszałek Polski. Звання «маршал» є і в арміях Франції, Великобританії.

Ми запропонували нашим законотворцям запровадити генеральські звання з національними особливостями, а саме: однозірковий, як у НАТО, бригадний генерал, двозірковий – генерал-хорунжий, тризірковий – генерал-поручник, і чотиризірковий – генерал. На жаль, не всі депутати до військових готові дослухатися, але ми продовжуємо переконувати: ця пропозиція базується як на нашій історичній спадщині, так і на світовій практиці.

У багатьох країнах-партнерах є і національні найвищі військові звання (не за посадою), як, повторююсь, у Польщі, США й не лише. І ми теж подали пропозицію: за особливі військові заслуги перед Україною, присвоювати найвище генеральське звання – «генерал армії України». Бригадні генерали у нас будуть на тих посадах, на яких нині однозіркові генерали. Дехто помилково вважає, що генеральське звання присвоюватимуть комбригам.