Грошове забезпечення військових піднімуть у півтора рази

грошове забезпечення

Конкурентність військової служби на ринку праці зросте – рівень грошового забезпечення військових буде щонайменше на 50% вище, ніж середня заробітна плата в державі.

Про це повідомив головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Руслан Хомчак:

Ми розробили комплекс заходів, запровадження яких гарантовано підвищить конкурентність військової служби на ринку праці. Так, вони потребують додаткового державного фінансування, але ж це питання нашої обороноздатності! Тому наполягаємо на ухваленні необхідних рішень і законодавчих змін, щоб втілити в життя дуже важливі кроки. Про що йдеться?

Зокрема, про підняття рівня грошового забезпечення військовослужбовця першого контракту щонайменше на 50% вище, ніж середньомісячна заробітна плата в державі. Про впровадження в системі грошового забезпечення компенсаційних виплат, зокрема: одноразової грошової винагороди за укладання наступних тривалих контрактів про проходження військової служби.

Обов’язково слід встановити розмір грошової компенсації військовослужбовцям за піднайом житла залежно від його ринкової вартості у відповідному регіоні. І надважливо – якнайшвидше створення фонду штатно-посадового житла. Військовослужбовці і члени їхніх родин не мають перейматися, де вони мешкатимуть у новому гарнізоні. Тоді ніхто не лякатиметься переміщень по посадах і регіонах.

Крім того, офіцеру чи сержанту, чи солдату потрібна хороша мотивація продовжувати контракт – гарантоване право отримання власного житла, наприклад, після 20 років служби. Один із механізмів – створення системи цільових накопичувальних рахунків військовослужбовців, що дадуть можливість після досягнення 20 чи 25 календарних років вислуги придбати постійне житло. І чим швидше пройдемо етап обговорення можливих механізмів та приступимо, образно кажучи, до закладання фундаментів будинків у гарнізонах, тим реальнішою стане перспектива, що охочих прийти до війська стане більше…

Зауважимо, що рівень середньої заробітної плати в Україні складав: у січні 2020-го – 10 727 грн, у лютому – 10 847. Відповідно мінімальний рівень грошового забезпечення солдата першого року служби має складати 15,5 тис грн (зараз біля 10 тис).

Варто зазначити, що Руслан Хомчак рік тому казав, що контрактник в армії має отримувати щомісяця не менше 20 тис грн, без урахування бойових виплат. Проте цього року, перший заступник начальника Генштабу (тепер вже начальник) генерал-лейтенант Cергій Корнійчук повідомив, що кардинального підвищення грошового забезпечення не планується, а вже звільнена заступниця міністра оборони казала, що військовим і так вже платять достатньо.

У перспективі грошове забезпечення також планується відв'язати від посадових окладів та перейти на так звану «американську систему», що зрівняє грошове забезпечення військових з одними званнями незалежно від місця служби, що відкриє шлях до ротацій між командним, штабним та іншими посадами. На думку Хомчака це може статися вже наступного року:

Ми вивчили іноземний досвід і щодо цього питання, тож плануємо запровадити нову систему управління кар’єрою та втілити реформу грошового забезпечення. Це взаємопов’язані речі. Справедливо буде, коли, наприклад, полковник Генштабу чи Оперативного командування та комбриг матимуть однакове грошове утримання.

Для цього маємо змінити принципи відповідності військових звань до посад, максимально їх уніфікувати. Як і встановити справедливі і тарифні розряди, і звання на всіх посадах з огляду на рівень відповідальності та світову практику.

У просуванні цієї реформи теж відчуваємо серйозний спротив. І опонентів у нас чимало. Але сподіваюсь, що цьогоріч нам вдасться підготувати для таких змін необхідний пакет нормативних документів, а починаючи з наступного року – запровадити нову форму грошового забезпечення та систему ротацій.

Читати також:Найпопулярніша публікація року – про перехід ЗС України на американську систему грошового забезпечення