Ізраїль відмовляється від безпілотних катерів

Ізраїль відмовляється від безпілотних катерів

Військово-морські сили Ізраїлю прийняли рішення зупинити програму надводних безпілотних катерів, через їх низьку ефективність, низьку живучість та складне управління катерами в морі.

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на джерело з міністерства оборони Ізраїлю.

Повідомляється, що багаторічний досвід випробувань цих катерів і їх оперативне застосування для задач патрулювання та надводних операцій, розвідки і використання як приманки для супротивника довели, що «користі від цих катерів дуже мало, якщо вона взагалі є».

Серед причин названі низька енергоозброєність, низька живучість (зокрема електронних систем), а також складне управління катерами в морі. Крім того, системи безпілотних катерів не здатні надавати достатньо інформації щодо ситуації під час виконання бойової задачі.

Протягом експлуатації надводних безпілотників (USV) виявилося, що через названі причини використовувати ці катери вздовж узбережжя Лівану та Сирії не можна, тому загалом вони виявилися економічно невигідними для флоту.

Разом з тим, ізраїльський флот не відмовляється від використання безпілотних засобів для виконання підводних місій (UUV), таких як виявлення мін та підводних човнів, і буде продовжувати випробувати безпілотні підводні засоби.


Читайте військово-морські новини на каналах Naval Pages у Telegram, Twitter та у Facebook