Польща отримала перші модернізовані танки Leopard 2PL

Автор: Олексій Махно
Польща отримала перші модернізовані танки Leopard 2PL

Консорціум Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), що реалізує контракт Інспекції озброєння з модернізації танків Leopard 2A4, завершив збирання перших двох танків стандарту 2PL.

Роботи зі збирання наступних трьох машин мають завершитися цього тижня, повідомляється у пресрелізі PGZ. Це дозволить розпочати роботу над наступною партією «Леопардів».

Випробування модернізованого Leopard 2PL успішно завершилися 8 травня 2020 року. Цього тижня, на заводі Bumar Labedy у Глівіце, військові отримали першу партію Leopard 2PL, призначені для 10-ї бронекавалерійської бригади, що дислокується у Свентошові.

Польща отримала перші модернізовані танки Leopard 2PL

– Поставка перших машин є ключовим етапом програми Leopard 2PL. Прийняття модернізованих танків замовником відкриває перед Консорціумом можливість постачання подальших партій. Програма Leopard 2PL – один з наших пріоритетів... і це лише початок, адже наступні, готові танки вже чекають початку процедури приймання, – зазначив Анджей Кенсбок, президент правління PGZ S.A.

Проєкт Leopard 2PL має на меті значно покращити бойові властивості танків Leopard 2A4, що досі використовувалися Збройними силами Польщі, зокрема щодо підвищення вогневої сили, балістичного захисту та ситуаціної обізнаності, а також комфорту роботи екіпажу, з широким залученням національної оборонної галузі.

Польща отримала перші модернізовані танки Leopard 2PL

Модернізація до стандарту 2PL включає, серед іншого, заміну гармати та баштових систем гідравлічної стабілізації на електричні, вдосконалення гладкоствольної гармати Rh-120 L44 та її адаптацію до нових видів боєприпасів. Leopard 2PL також обладнаний оптоелектронними системами, включаючи тепловізійну камеру 3-покоління типу KLW-1 Asteria, спостережно-прицільних пристроях командира та навідника. Додаткові броньові модулі встановлені на башті танка. Також машини отримують нові протипожежні системи. Модернізацію пройдуть усі танки Leopard 2A4, що перебувають на службі.

Роботи виконуються консорціумом PGZ – Zakłady Mechaniczne "Bumar-Łabędy". Інші підрозділи групи PGZ також беруть участь – варшавська PCO S.A., заводи Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne у Познані та Zakłady Mechaniczne Tarnów S.A. у Тарнуві, Центр досліджень та розробок механічного обладнання OBRUM, а також Rosomak S.A. (Сємяновіце-Шльонське). Стратегічним партнером виступає Німецький концерн Rheinmetall Landsysteme GmbH.

Польща отримала перші модернізовані танки Leopard 2PL Польща отримала перші модернізовані танки Leopard 2PL