Козаки які стали карабінерами

Козаки які стали карабінерами

У червні 1783-го за наказом імператриці Катерини ІІ припинили своє існування 10 козацьких реєстрових полків Лівобережної України, які існували з часів Богдана Хмельницького. Вважається, що вони були переформовані у карабінерні, а відтак утратили свою ідентичність.

До недавнього часу ніхто з українських істориків процес ліквідації / переформування козацьких полків у 1782-1783 років не досліджував.

Але, в історичному архіві вдалось віднайти цікаві документи про це. А крім того – докладні списки козаків з перерахуванням членів родин, статку, худоби та майна.

Козаки які стали карабінерами

Виявилось, що козаки служили карабінерами на особливих правах, і потому вони та їх родини ставали вільними людьми.

Що цікаво, деякі з колишніх карабінерних полків проіснували аж до 1917 року, і до того часу вони частково комплектувались українцями.

Козаки які стали карабінерами

Як виявилось, ставши карабінерними, лише кілька полків зберегли свої назви (Переяславський, Чернігівський, Ніжинський та Стародубський).

А ось новий Київський карабінерний полк був сформований з козацьких сотень Гадяцького та Лубенського полків, водночас київські козацькі сотні у свою чергу склали Тверський карабінерний полк! (на честь російського міста Тверь).

Про участь козацьких, а потім – карабінерних полків у війнах останньої половини ХVIII ст., їх реформування, козацьку уніформу, прапори та традиції – можна дізнатись з книги Я. Тинченка, заступника директора Національного військово-історичного музею України – «Від козаків до гусарів. Як було зламано козацькі звичаї у ХVIII столітті», яка вийшла друком у 2018 році.



Використані джерела:
Національний військово-історичний музей України