Прибутки «Антонова» за рік впали на 72%

Автор: Олексій Махно
ДП Антонов

Фінансова звітність оприлюднена ДП «Антонов» свідчить про падіння прибутку на 72% у порівнянні з попереднім роком, зокрема в 2019 році підприємство заробило 448 млн грн проти 1,584 млрд 2018 року.

Чистий дохід авіабудівного державного підприємства за 2019 рік склав 5,9 млрд грн, що на 33% менше показників попереднього року (8,9 млрд).

Варто зауважити, що оприлюднений звіт про фінансовий результат 2019 року, містить змінені показники 2018 року. Зокрема чистий прибуток 2018 року за звітом того ж року декларувався 7,820 млрд (у новому звіті 8,962 млрд), чистий прибуток 1,093 млрд (у новому 1,584 млрд).

Звіт про фінансові результати (форма №2) за 2019 рік (зі зкорегованими показниками 2018-го):

Фінансова звітність ДП Антонов Фінансова звітність ДП Антонов

Оригінальний звіт про фінансові результати за попередній 2018 рік:

Фінансова звітність ДП Антонов Фінансова звітність ДП Антонов

Нагадаємо, що на днях Державним концерном «Укроборонпром» було ухвалено рішення про припинення повноважень президента підприємства ДП «Антонов» Олександра Донця за результатами перевірки, яка виявила численні факти, що можуть свідчити про неефективне управління підприємством; нецільове використання об’єктів державної власності; зловживання та порушення з боку керівництва, що могли призвести до значних збитків державі та нанести істотну шкоду репутації найбільшого авіаційного підприємства України.

Перевірка проводилася з 27 квітня до 22 травня 2020 року за дорученням Прем’єр-міністра України за даними Служби безпеки України, викладеними у листі СБУ від 16 квітня щодо наявної інформації про «нанесення шкоди національним інтересам України, пов’язаної з бездіяльністю, послідовними безсистемними управлінськими діями керівництва ДП «Антонов».

Результати перевірки разом з матеріалами щодо дій керівництва підприємства, що містять ознаки кримінальних правопорушень, передані для подальшої оцінки та розслідування до правоохоронних органів. Тимчасовим виконуючим обов’язки призначено Олександра Лося, віце-президента з проектування ДП «Антонов».

У відповідь на звільнення Донця, пресслужба підприємства звинуватила «Укроборонпром» у намаганні припинити діяльність ДП «Антонов» та повідомила про підготовку відкритого звернення колективу до керівництва держави. Крім того працівники підприємства провели акцію протесту.

Зауважимо, що заробітна плата Олександра Донця на посаді президента підприємства ДП «Антонов» із урахуванням премій, надбавок та індексації, за період червень 2018-го грудень 2019-го, у середньому складала 518 тисяч грн на місяць (9,849 млн за 19 місяців).

заробітна плата Олександра Донця на посаді президента підприємства ДП Антонов заробітна плата Олександра Донця на посаді президента підприємства ДП Антонов заробітна плата Олександра Донця на посаді президента підприємства ДП Антонов заробітна плата Олександра Донця на посаді президента підприємства ДП Антонов

Читати також:ТОП ОПК - 2019: Щорічний рейтинг підприємств ОПК України