Міноборони уточнило порядок виплати матдопомоги

Автор: Іван Чигринський
грошове забезпечення

Міністерство оборони наказом №236 від 26 червня 2020 року уточнило порядок виплати військовослужбовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Також цим наказом визначено пріоритетними розрахунки з військовослужбовцями переведеними до нового місця служби, ці витрати, як й розрахунки зі звільненими військовими, тепер мають фінансуватися в першу чергу.

Крім того міністр надав право нагородження військовослужбовців цінними подарунками начальнику Генерального штабу (в межах фонду 600 тисяч грн) та командувачу Об'єднаних сил ЗС України (в межах фонду 200 тисяч грн), посади яких були введенні нещодавно та були відсутні у наказі про бюджетну політику на 2020 рік.

Щодо матеріального допомоги для вирішення соціально-побутових питань, то внесені зміни носять технічний характер та переважно стосуються порядку погодження рапортів, розміри та умови її виплати військовослужбовцям змін не зазнали.

Міноборони уточнило порядок виплати матдопомоги Міноборони уточнило порядок виплати матдопомоги Міноборони уточнило порядок виплати матдопомоги

Нагадаємо, що цьогоріч військовим відчутно зменшили розмір цієї допомоги (до 20 разів) – якщо в попередніх роках її максимальний розмір дорівнював місячному грошовому забезпеченню, то на 2020 рік його встановили лише у розмірі одного окладу за званням (530-1500 грн). Якщо раніше солдат міг розраховувати на 10 000 грн, тепер лише на 500.

У розмірі всього місячного грошового забезпечення матеріальна допомога в 2020 році виплачується виключно за наявності таких підстав:

  • смерть дружини (чоловіка), батьків, дітей військовослужбовця;
  • порушення стану здоров'я військовослужбовця, перебування його на лікуванні, реабілітації, що підтверджено відповідними медичними документами (виписний епікриз, довідка про захворювання, постанова ВЛК), а саме:
    • онкологічне захворювання (хірургічне лікування, променева та (або) хіміотерапія;
    • захворювання на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусний гепатит В,С;
    • вибуття на довготривалу реабілітацію (більше одного місяця) унаслідок травм, захворювань нервової, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату та інших захворювань органів і систем з тяжким перебігом або наслідками, що потребують проведення багатоетапного хірургічного лікування, протезування втраченої кінцівки (кінцівок), ендопротезування, трансплантації органів, індивідуального догляду, протирецидивного лікування з довготривалим застосуванням дорогих лікарських засобів.